Romunski zdravstveni sistem je na robu propada. Bo novemu ministru uspelo, da ga bo rešil? Foto: EPA
Romunski zdravstveni sistem je na robu propada. Bo novemu ministru uspelo, da ga bo rešil? Foto: EPA

Nujno moramo najti pravo pot, ki nas bo vodila stran od vseh težav.

Attila Cseke, romunski zdravstveni minister
Romunija
V Romuniji so imeli najvišjo okuženost s tuberkulozo v Evropski uniji, zdravniki pa se bojijo, da bi se lahko razširila še zunaj meja države. Foto: EPA

V revni vasici na jugu Romunije družina Grigore prideluje čebulo, denarja nimajo dovolj niti za preživetje, njihov sin pa je davek revščine plačal s svojim življenjem. Oče Constantin s težkim srcem govori o svojem devetletnem sinu. Cristian si je meseca maja zlomil roko, zato so ga odpeljali v bolnišnico v najbližje mesto Slatna, kjer je štiri dni pozneje, zaradi hude okužbe, ki jo je staknil tam, umrl.

Oče pravi, da so zdravniki njegovega sina preprosto ignorirali, družina je morala zdravila za lajšanje bolečin plačati sama, zdravniku pa so za zdravljenje njihovega sina dali šest dolarjev, kar je bilo vse, kar jim je še ostalo. "Če bi imel denar, bi se naš sin vrnil domov, to bi lahko rešilo njegovo življenje," s solzami v očeh pripoveduje oče Constantin.

Bolnišnice v Romuniji zadolžene
Zgodba smrti devetletnika le dokazuje, kako "bolan" je romunski zdravstveni sistem. Odgovorne za smrt devetletnika so sicer odpustili, a za družino to ne prinaša nobenega olajšanja. "Dečkov duh nas preganja," je povedal novi direktor bolnišnice Romeo Stanculescu in dodal: "Mislim, da je bil otrok žrtev sistema. A mi smo sistem in vse naše napake se odražajo v tem primeru."

Bolnišnice v Romuniji so do vratu zadolžene, velikokrat se zgodi, da ne morejo plačati niti vseh zdravil in medicinske opreme, ki jih potrebujejo za normalno delovanje, zmanjka pa jim tudi najosnovnejših stvari, kot so antibiotiki in obliži.

Zdravniki bežijo v tujino po boljše službe
V Romuniji, eni najrevnejših držav v Evropski uniji, mlajši zdravniki zaslužijo okoli 400 evrov na mesec, medicinske sestre še toliko ne. Zaradi recesije, ki je zelo prizadela romunsko gospodarstvo, je vlada napovedala varčevalne ukrepe, v skladu s katerimi bi se te že tako zelo nizke plače zmanjšale še za četrtino. Zdravniki in medicinske sestre zato iščejo delo drugod po Evropi, ozirajo se predvsem za bolnišnicami v Veliki Britaniji in Franciji. Od leta 2007 je Romunijo zapustilo že 5.000 zdravnikov, ki so odšli v Zahodno Evropo, kjer zaslužijo tudi do desetkrat več.

Kronično pomanjkanje denarja za romunsko zdravstvo in beg možganov zdravstvenega osebja močno ogrožata zdravje bolnikov po bolnišnicah v vsej državi. Mož, ki skrbi za vse, je Attila Cseke, romunski zdravstveni minister, ki dobi manjši proračun kot kateri koli drug minister za zdravje v Evropsku uniji - samo 3,6 odstotke BDP-ja, kar je več kot polovico manj, kot za zdravje namenijo v Veliki Britaniji, in manj kot tretjina nemškega zdravstvenega proračuna.

"V povezavi z romunskim zdravstvenim sistemom še ne bi uporabil besede kolaps, raje uporabljam zelo težke trenutke - v letošnjem letu smo na križišču," je za BBC povedal Cseke. "Nujno moramo najti pravo pot, ki nas bo vodila stran od vseh težav," je še dodal. Povprečni čas ministrovanja na ministrstvu za zdravje v Romuniji je osem mesecev. Koliko časa bo zdržal Cseke? "To je moj osmi mesec na položaju," je odvrnil.

V 20 letih 19 ministrov za zdravje
"To je tudi ena izmed težav. V zadnjih 20 letih smo imeli 19 ministrov za zdravje. Nekateri so začeli delo, pa niso imeli časa, da bi ga dokončali, nato pa je novi minister takoj spremenil strategijo," je še povedal Cseke, ki je kot prvi večji ukrep julija letos vodenje večine bolnišnic predal lokalnim svetom. Gre za kontroverzno potezo, ki naj bi po ministrovem mnenju izboljšala vodenje bolnišnic in revnejšim bolnišnicam prinesla več denarja. Če bo na položaju ostal dovolj dolgo, da bo videl sadove svojega dela, pa bo pokazal čas.

Tudi politiki in najvišji predstavniki oblasti na zdravljenje raje hodijo v tujino, saj je primerov okužb ob operacijah občutno preveč. Kar se dogaja v Romuniji, bi lahko imelo posledice tudi zunaj meja države, saj je Romunija država z največjo stopnjo okužbe s tuberkulozo v Evropski uniji. Zdravil ni, saj je zdravljenje tuberkuloze zelo zahtevno in drago.

V svet pošiljajo zdravnike, a tudi okužbe?
Zdravstveni sistem v Romuniji je tempirana bomba, ki bo vplivala na vso Evropsko unijo. "Sami lahko naredimo, kar lahko, a sodelovati moramo z vsemi evropskimi državami," je prepričan zdravnik Adrian Mocanu, ki se boji, da Romunija v svet ne bo poslala samo svojih zdravnikov, ampak tudi okužbe in bacile.

Nujno moramo najti pravo pot, ki nas bo vodila stran od vseh težav.

Attila Cseke, romunski zdravstveni minister