Tako je Samuel Žbogar oddal svoj glas v 10. krogu glasovanja za nestalno članico Varnostnega sveta. Foto: www.mzz.gov.si
Tako je Samuel Žbogar oddal svoj glas v 10. krogu glasovanja za nestalno članico Varnostnega sveta. Foto: www.mzz.gov.si
Varnostni svet
Slovenija se je za nestalni sedež v Varnostnem svetu poteguje drugič. Foto: Reuters
Slovenija v Varnostni svet?

V 16. krogu je Slovenija dobila 77 glasov, Azerbajdžan pa 116 glasov. Pred 17. krogom glasovanja je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar napovedal, da Slovenija umika svojo kandidaturo in da je boja z Azerbajdžanom tako konec.

"V tekmo za sedež v Varnostnem svetu ZN-a smo vstopili pred 11 leti. Verjamemo, da smo dobra kandidatka in da bi dobro zapolnili sedež v Varnostnem svetu. Naša kampanja je bila vedno za Slovenijo, za vrednote, ki jih predstavljamo. Nikoli nismo vodili kampanje proti kateri koli drugi kandidatki," je dejal Žbogar v nagovoru Generalni skupščini ZN-a in posredno prst usmeril v Azerbajdžan, ki je po njegovih besedah uporabljal negativno kampanjo proti Sloveniji.

Po brifingu ZDA poslabšanje položaja
"Ne odobravamo, kako je ta kampanja potekala in kako so potekale te volitve. Vendar pa trenuten rezultat govori sam zase in podpora tega telesa je očitna. Zato umikam našo kandidaturo," je dodal vodja slovenske diplomacije in se hkrati zahvalil vsem državam, ki so Slovenijo podpirale do konca. Pri tem je požel bučen aplavz navzočih diplomatov.

"Veleposlaniki so šli na brifing ZDA in rezultat se je, kot v petek, takoj poslabšal," je na svojem Twitterjevem profilu zapisal Žbogar.

Kljub odstopu Slovenije je moral Azerbajdžan prejeti dvetretjinsko podporo glasujočih držav in jo je v 17. krogu tudi prejel. Slovenski tekmec je dobil podporo 155 držav in je bil izvoljen kot peta nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a v letih 2012 in 2013. Slovenija je kljub odstopu od kanidature dobila 13 glasov, en glas pa Madžarska.

Prva izpadla Madžarska
Madžarska se je ob Sloveniji in Azerbajdžanu potegovala za nestalni sedež vzhodnoevropske skupine, a je izpadla že v prvem krogu, ko je prejela 52 glasov. Slovenija je tedaj dobila 67 glasov, Azerbajdžan pa 74 glasov.

Od tretjega do petega kroga je Slovenija vodila za nekaj glasov, v šestem krogu pa se je zgodil preobrat in sreča se je začela nagibati na stran Azerbajdžana, ki je do devetega kroga zbral 113 glasov, Slovenija pa 77, ter tako prednost povečal že za 36 glasov.

Potem ko v petek po devetih krogih glasovanja ni bilo odločitve o zmagovalcu dvoboja za sedež vzhodnoevropske skupine, ki ga bo 31. decembra zapustila Bosna in Hercegovina, so glasovanje v Generalni skupščini ZN-a prekinili.

Okrepljeno lobiranje na obeh straneh
Tako Slovenija kot Azerbajdžan sta dva dni premora izkoristila za lobiranje med državami članicami Združenih narodov. Azerbajdžan je sporočil, da ne namerava popustiti, ker je v vodstvu in je v kampanjo vložil veliko denarja in obljub, slovenski zunanji minister Žbogar, ki je bivanje v New Yorku podaljšal do konca tekme, pa je napovedal nadaljevanje boja. Poleg želje za zmago je po Žbogarjevih besedah Slovenijo gnalo tudi ogorčenje zaradi izrazito negativne kampanje države nasprotnice.

Slovenija bi v VS-ju sedela drugič
Azerbajdžan še ni bil članica Varnostnega sveta, Slovenija pa je to vlogo že opravljala med letoma 1998 in 1999. V petek so sicer nove nestalne članice Varnostnega sveta ZN-a med letoma 2012 in 2013 postale Maroko, Pakistan, Gvatemala in Togo, z novim letom pa se bodo poslovili Bosna in Hercegovina, Gabon, Nigerija, Libanon in Brazilija. Še eno leto nestalne članice ostajajo Kolumbija, Nemčija, Indija, Portugalska in Južnoafriška republika.

Ecosoc ima 18 novih članic
Generalna skupščina je brez težav izvolila 18 novih članic Ecosoca (Gospodarskega in socialnega sveta Združenih narodov). 54-članski Ecosoc je glavni organ ZN-a za usklajevanje mednarodnega gospodarskega in socialnega dela agencij ZN-a. Ecosoc nadzira 70 odstotkov človeških in finančnih virov ZN-a, hkrati pa je kot glavni forum za oblikovanje politike glede gospodarstva in sociale.

Volitve potekajo vsako leto, letos je Generalna skupščina ZN-a volila 18 članic, ki so v Ecosocu dobile triletni mandat, volitve pa so potekale brez težav, saj so bili kandidati vnaprej dogovorjeni po geografskih skupinah sistema Združenih narodov. Izvoljene so bile Belorusija, Brazilija, Burkina Faso, Kuba, Dominikanska republika, El Salvador, Etiopija, Francija, Nemčija, Indija, Indonezija, Irska, Japonska, Lesoto, Libija, Nigerija, Španija in Turčija.

Slovenija v Varnostni svet?