Rdečesrajčniki se pripravljajo na ofenzivo vojske. Foto: Reuters
Rdečesrajčniki se pripravljajo na ofenzivo vojske. Foto: Reuters

Privržencem vlade premierja Abhisita Vedžadžive, t. i. rumenosrajčnikom, je, kot kaže, po mesecu in pol, odkar rdečesrajčniki zasedajo ulice tajske prestolnice, prekipelo. "Premier se dobro zaveda, da mora tokrat posredovati vojska, saj se nastalih razmer zgolj s političnimi prijemi ne da rešiti," je dejal tiskovni predstavnik rumenosrajčnikov.

Protivladni protestniki so v nedeljo že dobili opozorilo pristojnih oblasti, ki so napovedale, da bodo zatrle proteste, ki se iz Bangkoka selijo tudi na podeželje. Že sicer napete razmere so se še zaostrile, ko je v nedeljo zvečer pred hišo enega izmed nekdanjih tajskih premierjev odjeknila bombna eksplozija in ranila 11 ljudi.

Rdečesrajčniki, privrženci odstavljenega premierja Taksina Šinavatre, vztrajajo pri svojem. Premierju so ponudili možnost, da nehajo protestirati, če v 30 dneh razpiše predčasne parlamentarne volitve, kar pa je Abhisit zavrnil.

Rdečesrajčnik protestirajo že od 12. marca. V spopadih 10. aprila je umrlo 26 ljudi, več kot 800 pa jih je bilo ranjenih. V četrtek je napad z granatami zahteval smrtno žrtev, okoli 80 ljudi je bilo ranjenih.