Po besedah Rupla se Ban Ki Mun intenzivno posveča kosovskemu vprašanju. Foto: EPA
Po besedah Rupla se Ban Ki Mun intenzivno posveča kosovskemu vprašanju. Foto: EPA

Sogovornika sta se strinjala, da je pri reševanju težav, ki niso samo evropske, potrebno sodelovanje vseh strani. Vodja slovenske diplomacije je po koncu srečanja zadovoljen ugotovil, da "imamo zelo sorodne poglede. Želimo si čim manj napetosti, drame in harmoničnega reševanja krize, ki se je začela kot jugoslovanska kriza leta 1991".

Poudaril je, da igra svetovna organizacija pri reševanju kosovskega vprašanja zelo pomembno vlogo. Rupel je dodal, da ima generalni sekretar ZN-a nekaj novih idej, ki se jim bo potrebno posvetiti tudi v EU-ju. O podrobnostih ni govoril, zavrnil pa je možnost delitve Kosova. "Srbi na Kosovu ne živijo le v Mitrovici, ampak marsikje drugje in nikakor si ne želimo kakšnega novega etničnega čiščenja," je razložil.

Pred prihajajočimi volitvami v Srbiji ima "EU tam nekaj želez v ognju" je zaključil Rupel, ki bo iz New Yorka odpotoval v Washington, kjer se bo v ponedeljek o Kosovu in vrhu EU-ZDA, ki bo junija v Sloveniji, pogovarjal s svojo ameriško kolegico Condoleezzo Rice.