Napad v Moskvi se je zgodil 29. marca. Foto: EPA
Napad v Moskvi se je zgodil 29. marca. Foto: EPA

Vodja ruske domače varnostno-obveščevalne službe FSB Aleksander Bortnikov je povedal, da so tajni agentje izsledili tri pripadnike tolpe, ki je pripravila napad v Moskvi, v katerem je umrlo 40 ljudi. Napad na postajah podzemne železnice sta izvedli dve samomorilski napadalki, ki naj bi prihajali iz ruske republike Dagestan na severnem Kavkazu.

Eden izmed ubitih oragnizatorjev naj bi ženske pripeljal v rusko prestolnico, drugi pa naj bi jih pospremil na prizorišče napadov, je dejal Bortnikov, ki je v poročanju ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjevu obžaloval, da jih niso mogli prijeti žive, saj so nudili oborožen upor in zato so jih bili agentje prisiljeni pokončati.

Bortnikov je dejal, da jim je uspelo identificirati vse pripadnike tolpe, vključno z organizatorji, a ni navedel, kje so bili ubiti.

Medvedjev je Bortnikovu naročil, da odkrijejo tiste, ki so zagrešili ta strahopeten zločin, in pokončajo tiste, ki se bodo upirali. "Ne pokažite nobene milosti," je bil jasen in odločen Medvedjev, ki je že takoj po marčevskem napadu napovedal, da bodo neizprosni do teroristov.

Po podatkih ruskih preiskovalcev sta napad izvedli 17-letna domnevna vdova skrajneža in 28-letna žena poveljnika islamskih upornikov. Odgovornost za napad je prevzel vodja čečenskih upornikov Doku Umarov.