Umarov napoveduje nove napade v Rusiji. Foto: MMC RTV SLO
Umarov napoveduje nove napade v Rusiji. Foto: MMC RTV SLO

V ponedeljkovem napadu v ruski prestolnici je bilo ubitih 39 ljudi, več deset ljudi pa je bilo ranjenih. Ruske oblasti so takoj posumile, da za napadom stojijo skrajneži s severnega Kavkaza, kar so zdaj sami tudi potrdili.

V videoposnetku, ki je bil objavljen na neuradni spletni strani severnokavkaških islamskih upornikov, je Umarov dejal, da je sam osebno ukazal napad in ga označil kot maščevanje za pokol, ki so ga februarja zagrešile ruske sile nad revnimi prebivalci Čečenije in Ingušetije, ko so v vasi Aršti nabirali divji česen, da bi nahranili svoje družine.

Vodja samooklicanega kavkaškega emirata je pojasnil, da je bil pokol namerno dejanje pripadnikov kriminalnih sil ruske varnostnoobveščevalne službe (FSB), saj so ti nedolžne civiliste pokončali z noži in se nato posmehovali nad trupli.

Zakaj Putina nihče ne označi za terorista?
Za Umarova je napad zakonito dejanje kot odgovor na nenehno pobijanje civilistov na Kavkazu. Dejal je, da se "reži" vsem obtožbam glede terorizma, ki jih izrekajo politiki in novinarji, saj Putina nihče ne označi za terorista, čeprav je po njegovih besedah prav ruski premier ukazal pokol v Arštiju.

Umarov je obljubil nadaljevanje napadov na ruskem ozemlju in prebivalce Rusije spomnil na svoje prejšnje obljube, da vojne na Kavkazu ne bodo več samo brezbrižno spremljali prek svojih televizijskih sprejemnikov ne, da bi se odzvali na zločine, ki jih zagrešijo njihove tolpe pod vodstvom Putina.

"Dosti Čečenov bi na podzemno odvrglo jedrsko bombo"
Pred objavo posnetka je tiskovni predstavnik Umarova zanikal odgovornost za napad in dejal, da ne ve, kdo stoji v ozadju. Šemsetin Batukajev je dejal, da sami načrtujejo napade na gospodarske tarče znotraj Rusije in ne na civiliste. V telefonskem pogovoru za agencijo Reuters je Batukajev, ki živi v Varigradu, dejal, da bi bil lahko napad delo tistih, ki v sebi nosijo dosti sovraštva.

"Veliko je Čečenov, ki bi z veseljem odvrgli jedrsko bombo na podzemno železnico. Veliko je ljudi, nasičenih z dovolj sovraštva, ki bi lahko storili to, vendar nas ti ljudje ne predstavljajo," je zagotovil Batukajev.