Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je dejal, da se Ukrajina ne bo nikoli odrekla Krimu. Foto: EPA
Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je dejal, da se Ukrajina ne bo nikoli odrekla Krimu. Foto: EPA
Sevastopol
Sevastopol je sedež ruskega črnomorskega ladjevja. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin se je skupaj z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem v ponedeljek udeležil vojaških vaj na severozahodu Rusije. Foto: Reuters
Krim
Ukrajinski vojaki na Krimu so obkoljeni od ruske vojske. Foto: Reuters
SU-27
Ukrajina je v zrak poslala letala suhoj su-27. Foto: EPA
Riga
Protesti proti morebitnemu ruskemu posredovanju v Ukrajini se nadaljujejo tako na diplomatskem parketu kot na ulicah številnih mest. Foto: Reuters
Sevastopol
Ruska ladja ob prihodu v pristanišče v mestu Sevastopol. Rusija še naprej krepi svoje sile na Krimu. Foto: Reuters
Svet išče rešitev za krizo v Ukrajini

O ultimatu ruskega črnomorskega ladjevja ukrajinskim silam na Krimu je poročala ruska tiskovna agencija Interfax, ki se je sklicevala na vire pri obrambnem ministrstvu. Ultimat naj

bi se iztekel v torek ob 4. uri zjutraj po srednjeevropskem času.

Govorice o ultimatu so zanikali tako pri črnomorskem ladjevju, ki ima sedež na Krimskem polotoku, kot na ruskem obrambnem ministrstvu in jih označili "popolnoma nesmiselne".

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je predtem pojasnil, da Rusija brani človekove pravice pred grožnjo skrajnih nacionalistov. Po njegovih besedah so ruske sile potrebne v Ukrajini do normalizacije razmer. Obsodil je grožnje Zahoda s sankcijami in bojkotom.

"Zmagovalci nameravajo sadove svoje zmage izkoristiti za napad na človekove pravice in temeljne svoboščine manjšin," je dejal Lavrov ob začetku rednega zasedanja sveta Združenih narodov za človekove pravice v Ženevi, kjer se bo srečal z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom.

Janukovič Ruse prosil za vojaško posredovanje
Odstavljeni predsednik Ukrajine Janukovič naj bi Rusijo sicer zaprosil za vojaško posredovanje v Ukrajini, je dejal predstavnik Rusije v Združenih narodih. Janukovič je Putina nagovoril v pismu, v katerem je pisal o terorju in nasilju po vplivom Zahoda in dodal, da ljudi preganjajo zaradi jezikovnih (rusko govoreči prebivalci Ukrajine op.a.) in političnih razlogov. Kot je znano Rusija Janukoviča priznava za legitimnega predsednika Ukrajine.

Kijev se ne bo odrekel Krimu
Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je dejal, da se Ukrajina ne bo nikoli odrekla Krimu. Opozoril je, da bi konflikt v Ukrajini uničil regionalno stabilnost.

Začasna vlada v Kijevu je Rusijo obtožila, da je Ukrajini napovedala vojno in da je država na robu katastrofe.

Ruski predsednik Vladimir Putin še vedno zavrača vse pozive Zahoda, naj se umakne iz Ukrajine, in vztraja, da ima Rusija pravico zaščititi svoje interese in interese vseh Rusov na Krimu in drugod v Ukrajini.

Krim dejansko pod nadzorom Rusije
Oblasti v Kijevu so sporočile, da je v zadnjih 24 urah na Krimu pristalo deset ruskih bojnih helikopterjev in osem vojaških tovornih letal, kar je kršitev dogovora med državama glede pristojnosti ruskih sil v Ukrajini, ki predvideva, da mora Moskva o tovrstnih premikih obvestiti vsaj 72 ur vnaprej.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruski lovci ponoči dvakrat kršili ukrajinski zračni prostor nad Črnim morjem. Ukrajinske sile so nato vpoklicale prestrezno letalo suhoj su-27 in preprečile "provokativna dejanja", a več podrobnosti niso podali.

Na Krimu sta obkoljeni dve veliki ukrajinski vojaški oporišči. V rokah ruske vojske je tudi ključna infrastruktura, kot so letališča in glavne vpadnice.

V mestu Kerč, ki je najvzhodnejša točka Krima in je 20 kilometrov oddaljeno od ruskega ozemlja, so proruske sile zasedle potniški terminal za trajekte. Ob tem se pojavljajo skrbi, da Moskva načrtuje prihod še dodatnih vojakov na polotok.

Zaradi vse večjih napetosti med Ukrajino in Rusijo začasne ukrajinske oblasti razmišljajo, da bi zaprle mejo med državama, je povedal namestnik ukrajinskega premierja Vitalij Jarema. "Trenutno preučujemo možnost zaprtja državne meje in uvedbo strožjega nadzora prehodov ruskih državljanov," je povedal Jarema.

Lokalne proruske oblasti na Krimu, ki jih v Kijevu ne priznavajo, so za 30. marec napovedale referendum o odcepitvi polotoka od Ukrajine.

Ukrajinska mornarica z novim poveljnikom
Poveljniki ukrajinske mornarice so danes po navedbah BBC-ja potrdili zvestobo Kijevu kljub poskusu proruskega osebja, da bi vstopili v sedež mornarice v Simferopolu in jih prisilili v zamenjavo strani.

Poveljnik ukrajinske mornarice admiral Sergej Gajduk je zagotovil, da mornarica ne bo dovolila uporabe svojega orožja in prelivanja krvi na svojem območju, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Gajduk je vodenje ukrajinske mornarice prevzel, potem ko je v nedeljo Denis Berezovski prestopil na stran proruskih oblasti na Krimu. Te so ga že imenovale za poveljnika njihove mornarice.

Iz Ukrajine v Rusijo si po poročanju ruskih medijev želi vedno več ljudi, saj se je število ukrajinskih državljanov, ki so zaprosili za azil v Rusiji, močno povečalo. V zadnjih dveh tednih naj bi za azil ali rusko državljanstvo zaprosilo 143.000 ljudi, od začetka leta pa je v Rusijo vstopilo 675.000 ukrajinskih državljanov.

Proruski protesti na vzhodu
Napeto je tudi v drugih delih na vzhodu Ukrajine, kjer živi ruska manjšina. V Donecku je tako okoli 300 proruskih protestnikov zavzelo poslopje regionalne vlade, pred katerim se je predtem zbralo od 3.000 do 4.000 ljudi, ki so vzklikali Rusiji in vihteli ruske zastave.

Proruski protesti potekajo tudi v Harkovu, Simferopolu, Odesi, Mariupolu in Meritopolu.

Svet išče rešitev za krizo v Ukrajini