Iran zanika, da bi razvijal jedrsko bombo. Foto: EPA
Iran zanika, da bi razvijal jedrsko bombo. Foto: EPA
Iran
Islamska republika je sporočila, da je pripravljena na morebiten vojaški napad, ki ga bo "kaznovala". Foto: EPA

"Vojaški napadi ne prinašajo rešitve, pač pa samo številne žrtve," je dejal Sergej Lavrov in predlagal, da bi Iran storil "zaupanja vreden korak", v zameno pa bi šesterica držav (Rusija, Kitajska, Francija, ZDA, Velika Britanija in Nemčija) omilila sankcije proti Iranu.

Lavrov je dejal, da ni vojaške rešitve za težavo iranskega vojaškega programa, tako kot ni vojaške rešitve za nobno težavo v sodobnem svetu. "To se nam dokazuje vsak dan, ko vidimo, kako se rešujejo problemi iz konfliktov okoli Irana, najsibo Irak ali Afganistan ali kar se dogaja v drugih državah v regiji," je pojasnil.

Zahodne države, med njimi prednjačijo ZDA skupaj z Izraelom, že dolgo opozarjajo, da Iran razvija jedrsko bombo, medtem ko v Teheranu te obtožbe odločno zavračajo in zatrjujejo, da je njihov jedrski program namenjen civilni uporabi za pridobivanje elektrike in v znanstvene namene.

Moskva je nedavno pozvala k obnovitvi pogajanj o iranskem jedrskem programu. Čeprav je Rusija največja iranska zaveznica med velesilami, pa je podprla mednarodne sankcije proti Iranu.

Netanjahu bi napadel
V zadnjih dneh je vse več govoric, predvsem v izraelskih medijih, da izraelski premier Benjamin Netanjahu v svojem vladnem kabinetu išče podporo za napad na iranske jedrske objekte.

Mednarodna javnost nestrpno pričakuje poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki naj bi bilo najbolj podrobno poročilo do zdaj. Po besedah zahodnih diplomatov naj bi IAEA v poročilu omenil, da se je Iran pri razvijanju tehnologije, ki se lahko uporabi za jedrsko bombo, zanesel na pomoč tujih jedrskih strokovnjakov.

Washington Post je poročal, da je bil Iran deležen pomoči nekdanjega sovjetskega strokovnjaka za orožje, ki je pomagal prebroditi tehnične ovire pri obvladovanju ključnih korakov pri izgradnji jedrske bombe. Za zdaj ni znakov, da bi ruska vlada vedela za njegove dejavnosti.