Rusija je ob meji z Ukrajino priredila vojaške vaje. Foto: Reuters
Rusija je ob meji z Ukrajino priredila vojaške vaje. Foto: Reuters
Pruruski uporniki
Med proruskimi uporniki naj bi se borili tudi čečenski borci, trdi Kijev. Foto: Reuters

Po neuradnih podatkih zveze Nato je Moskva po izbruhu krize v Ukrajini ob meji s svojo zahodno sosedo namestila okoli 40.000 ruskih vojakov.

Neimenovani predstavnik severnoatlantskega zavezništva je povedal, da se je iz bližine ukrajinske meje umaknilo nekaj ruskih sil, kar nakazuje na počasen umik.

"Trenutno večina prej nameščenih ruskih sil ostaja v bližini meje in so še zmeraj sposobni izvesti operacije v zelo kratkem času. Tisoče vojakov se je umaknilo, a več deset tisoč jih ostaja," je dejal Natov predstavnik.

Prejšnji teden je ruski predsednik Vladimir Putin vojakom, ki so sodelovali v vojaških vajah na območju ob ukrajinski meji, izdal ukaz za takojšen umik v stalna oporišča.

Putin je že 7. maja sporočil, da so se ruski vojaki umaknili z ukrajinske meje, vendar so v Natu nato opozorili, da o tem ni bilo nobenega znaka.

Letališče v rokah ukrajinskih sil
Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so znova prevzeli popoln nadzor nad mednarodnim letališčem v Donecku, ki so ga skušali zavzeti proruski separatisti. Po njihovih trditvah so v spopadih z ukrajinskimi varnostnimi silami izgubili najmanj sto borcev.

V nedeljo izvoljeni novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po zmagi napovedal, da bo obračunal z uporniki na vzhodu države, medtem ko ga je Rusija pozvala k prekinitvi vojaške akcije proti oboroženim proruskim skupinam.

Kadirov zanika vpletenost čečenskih vojakov
Med napadalci na letališče v Donecku so bili po poročanju oblasti v Kijevu tudi Moskvi zvesti čečenski borci, kar pa je čečenski voditelj Ramzan Kadirov zanikal in zatrdil, da sam ni poslal nobenih svojih enot v Ukrajino.

Čečenija kot del Ruske federacije v Ukrajino ni poslala nobenega vojaka in vsak Čečen, ki deluje na ukrajinskem ozemlju, je tam v lastni organizaciji.

"Tri milijone Čečenov je in dve tretjini jih živi zunaj meja čečenske republike, tudi na Zahodu. Ne moremo vedeti, kam vse gredo," je dejal Kadirov.