Doneck je bil sicer od ponedeljka prizorišče srditih spopadov, potem ko so ukrajinske vladne sile začele ofenzivo na mestno letališče, ki so ga predtem zajeli separatistični uporniki. Spopadi za letališče bi lahko zahtevali do 100 mrtvih, trdijo proruski separatisti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Doneck je bil sicer od ponedeljka prizorišče srditih spopadov, potem ko so ukrajinske vladne sile začele ofenzivo na mestno letališče, ki so ga predtem zajeli separatistični uporniki. Spopadi za letališče bi lahko zahtevali do 100 mrtvih, trdijo proruski separatisti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Doneck
Letališče v Donecku je v zadnjih dneh prizorišče spopadov med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti. Foto: Reuters
Več deset mrtvih ob spopadih v Donecku
Krvava noč v Donecku

Začasno ukrajinsko notranje ministrstvo je po krvavem dnevu spopadov s proruskimi separatisti, v katerih je bilo ubitih 35 ljudi, sporočilo, da ima popoln nadzor nad letališčem v Donecku.

Začasni ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je o spopadih na letališču v Donecku dejal: "Letališče je pod našim nadzorom. Sovražnik je utrpel izgubo. Mi ne." Vodja samooklicane Doneške republike Denis Pušilin je sporočil, da je bilo po njihovi oceni v napadih ubitih do 100 ljudi.

Proruski separatisti so omenjeno letališče zavzeli v noči na ponedeljek, potem ko je postalo jasno, da je na nedeljskih predsedniških volitvah v Ukrajini zmagal milijarder in nekdanji zunanji minister Petro Porošenko. Samooklicane oblasti v regiji Doneck so razglasile izredne razmere in sporočile, da je njihov cilj, da se "ozemlje Doneške republike očisti ukrajinske vojske".

Porošenko je bil takoj po izvolitvi jasen, ko je dejal, da želi, da se stanje v vzhodnih regijah države umiri v nekaj urah in ne mesecih. Rusija je medtem pozvala začasne ukrajinske oblasti, naj končajo vojaško operacijo v tem delu države, saj se borijo "proti svojim ljudem".

Opazovalna misija Ovseja izgubila stik z ekipo v Donecku
Posebna opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je v ponedeljek proti večeru izgubila vse stike z eno izmed svojih ekip, ki je bila takrat na rutinski patrulji vzhodno od Donecka.

"Nadaljujemo svoja prizadevanja in uporabljamo svoje stike na terenu. Tako ukrajinska vlada kot tudi regionalne oblasti so bile o situaciji obveščene," so sporočili z Ovseja. Ekipo so sestavljali štirje Ovsejevi opazovalci, vsi moški, iz Turčije, Švice, Estonije in Danske.

Po navedbah neimenovanega vira so ekipo 40 minut, preden so z njo izgubili stik, ustavili na nadzorni točki. Danski minister za trgovino in razvoj Mogens Jensen je nato sporočil, da so v rokah oboroženih proruskih separatistov. "Zadevo spremljamo prek našega zunanjega ministrstva in veleposlaništva v Kijevu. Smo v tesnem stiku s sorodniki," je v spletnem pismu danski tiskovni agenciji Ritzau zapisal minister.

Oboroženi proruski separatisti so v vzhodnoukrajinskem mestu Slavjansk aprila letos ugrabili avtobus z mednarodnimi opazovalci, saj naj bi bil med njimi "vladni vohun iz Kijeva". Med njimi je bilo sedem Ovsejevih opazovalcev, ki so bili ugrabljeni teden dni.

Ukrajinska vojska sprožila protiofenzivo
Vojska je nato sprožila akcijo za ponovno zavzetje letališča iz rok separatistov. Tja je namreč poslala helikopterje in bojna letala, slišati je bilo streljanje in videti dim, ki se je dvigal nad vzletno stezo in letališkim poslopjem. Po poročanju vojske naj bi jim uspelo prevzeti nadzor nad delom letališča, samooklicane oblasti regije Doneck pa so sporočile, da je bilo v ponedeljkovih spopadih ubitih 35 separatistov, 15 pa ranjenih. Zdravstvene oblasti so sporočile le, da so bili v spopadih mrtvi in ranjeni.

Po trditvah samooklicanega guvernerja regije Pavela Gubareva je vojska streljala na tovornjak z ranjenimi separatisti, drugi visoki predstavnik samooklicanih oblasti Denis Pušilin pa je dejal, da je "ljudska milica" sestrelila dva helikopterja vojske in da ima nadzor nad letališčem.

Torkovo jutro je na letališču sicer mirno, a so razmere še vedno napete, letališče pa je zaprto. Kot poroča BBC, ni popolnoma jasno, kdo zdaj nadzoruje letališče.

Ljudem svetovali, naj ostanejo doma
Iz strahu, da bi se spopadi lahko razširili na mesto Doneck, so oblasti evakuirale poslovne in trgovske centre, župan pa je prebivalcem svetoval, naj ostanejo doma, ker so spopadi že zahtevali tudi civilne žrtve. Separatisti so namreč sporočili, da sta bila v streljanju blizu železniške postaje v mestu ubita dva civilista in ranjen en otrok, toda informacij od neodvisnih virov ni bilo mogoče potrditi.

"Vzhod Ukrajine ne bo Somalija"
Novoizvoljeni ukrajinski predsednik Porošenko je po izvolitvi napovedal, da bo njegova prva službena pot prav na nemirni vzhod Ukrajine. "Vzhod Ukrajine ne bo postal Somalija," je povedal. "Protiteroristična operacija ne sme in ne bo trajala več kot tri mesece, trajala bo nekaj ur," je dejal po izvolitvi, ob tem pa je dodal, da si želi z Rusijo sesti za pogajalsko mizo in rešiti nastali položaj.

Več deset mrtvih ob spopadih v Donecku
Krvava noč v Donecku