Ruski vojaki so se umaknili z nadzornih točk na gruzijskem območju. Foto: Reuters
Ruski vojaki so se umaknili z nadzornih točk na gruzijskem območju. Foto: Reuters

s tamponskih območij v bližini Južne Osetije.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki se v Evianu udeležuje konference o mednarodni politiki, je pred tem napovedal, da se bo to zgodilo do polnoči. S tem je potrdil rusko izpolnjevanje dogovora o prekinitvi ognja, ki sta ga Rusija in Gruzija dosegli avgusta ob posredovanju predsedujočega Evropski uniji Nicolasa Sarkozyja. Ta načrt določa, da se morajo ruske enote do petka vrniti na položaje, ki so jih zasedale pred izbruhom rusko-gruzijskega konflikta v začetku avgusta.

Po besedah gruzijskega notranjega ministrstva je končan tudi umik z območij okoli druge gruzijske separatistične pokrajine Abhazije.

Lepe besede za EU
Medvedjev je poleg tega ponovil poziv 200 opazovalcem misije Evropske unije, naj v tamponskih območjih, kamor bodo vstopili po umiku ruske vojske, zagotavljajo varnost in preprečije provokacije s strani Tbilisija. Ob tem je pohvalil EU, da je v reševanju spora odigral konstruktivno vlogo, hkrati pa kritiziral "druge sile na svetu, ki tega nočejo ali ne morejo storiti".

Po Sarkozyjevem mnenju bo ruski umik "tlakoval pot obnovitvi pogovorov o ambicioznem okvirnem dogovoru o partnerstvu med EU-jem in Rusijo". 15. oktobra bo v Ženevi sicer potekala mirovna konferenca o dolgoročni varnosti Gruzije.

A. P.