Tanki bi še kako prav prišli somalijskim upornikom, a do zdaj še ni bilo nobenih znakov, da bi pirati in uporniki sodelovali med seboj. Foto: EPA
Tanki bi še kako prav prišli somalijskim upornikom, a do zdaj še ni bilo nobenih znakov, da bi pirati in uporniki sodelovali med seboj. Foto: EPA
Somalijski upornik
Do zdaj še nobena mirovna pobuda za Somalijo ni obrodila sadov in ena najrevnejših držav na svetu še naprej ostaja v brezvladju. Foto: EPA

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so ladjo Faina obkolili trije hitri čolni z oboroženimi ugrabitelji. Med 21 mornarji na ladji je 17 Ukrajincev, drugi pa so iz Rusije in Latvije. Ukrajinska ladja, ki je prevažala tudi rezervne dele za tanke, je plula pod zastavo Belizeja in je bila namenjena v kenijsko pristanišče Mombasa.

Za zdaj še ni natančno jasno, komu so bili tanki namenjeni, a prva poročila o cilju tovora so govorila o južnem Sudanu, čeprav je ta največja afriška država pod embargom na uvoz orožja. "V preteklosti je vojaška oprema za južni Sudan potovala skozi Mombabso, vendar v pristanišču nismo opazili čakati nobenega južnosudanskega uradnika," je dejal Andrew Mvangura iz regionalne pomorske zveze.

Rusija s svojimi patruljami
Kmalu po zajetju ladje so iz Moskve sporočili, da so proti obali Somalije poslali vojaško ladjo in za prihodnost napovedali redne protipiratske patrulje na območjih, kjer na ladje prežijo morski pirati. Njihov namen bo zaščititi ruske ladje in ruske državljane.

Ob brezvladju cveti piratstvo
Vode ob somalijski obali so ene najprometnejših, a tudi najnevarnejših na svetu. Samo letos so tamkajšnji pirati ugrabili že več kot 30 ladij, za katere po navadi zahtevajo visoko odkupnino. Trenutno je v rokah piratov še vedno več kot deset ladij in več kot 200 mornarjev. V preteklosti so pirati zajeli tankerje, tovorne ladje in razkošne jahte, tokrat pa je prvič, da se poroča o vojaškem plenu.

Piratstvo v tem delu Afrike je še posebej zacvetelo v zadnjih dveh letih, ko se je Somalija po desetletju in pol brezvladja znašla še v vrtnicu spopadov islamistov in sil začasne vlade, ki jo podpira etiopska vojska. Somalijski islamski uporniki in pirati naj ne bi bili povezani. Pirati imajo svoje središče v odročnem mestu Eyl v polavtonomni somalijski pokrajini Puntland.

Ogrožena dostava pomoči
Pirati ne ogrožajo samo vojaškega in komercialnega tovora v Adenskem zalivu, ampak tudi pomembne pošiljke humanitarne pomoči ter hrane za obubožano prebivalstvo Afriškega roga. V Svetovnem programu za hrano (WFP) so zato z veseljem sprejeli napoved Kanade, da bo njihova vojska še mesec dni zagotavljala spremstvo za ladje, ki dostavljajo pošiljke hrane za 2,4 milijona Somalcev.

G. V.