Francoski zunanji minister pozdravlja opazovalce EU-ja v Goriju. Foto: EPA
Francoski zunanji minister pozdravlja opazovalce EU-ja v Goriju. Foto: EPA

"Z veseljem izjavljam, da so opazovalci EU-ja potrdili zaključek umika ruskih oboroženih sil z območij ob Abhaziji in Južni Osetiji. Upamo, da bo ta umik notranje razseljenim ljudem omogočil vrnitev na njihove domove in prispeval k normalizaciji življenjskih razmer na teh območjih," je dejal visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

Gruzijsko notranje ministrstvo je že v sredo potrdilo, da so se ruske sile dokončno umaknile z gruzijskega ozemlja. Rusija je tako izpolnila obveznost, h kateri jo je zavezoval mirovni dogovor, ki sta ga Rusija in Gruzija sklenili avgusta ob posredovanju predsedujočega Svetu EU-ja francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Spoštovanje dogovora sicer opazuje 350 opazovalcev EU-ja, med njimi je največ policistov. Francoski zunanji minister Bernard Kouchner, ki je danes obiskal Gruzijo, je dejal, da se je Rusija sicer umaknila z ozemlja izven Abhazije in Južne Osetije, a še ni izpolnila vseh obveznosti iz mirovnega dogovora, po katerem naj bi se obe vojski, ruska in gruzijska, vrnili na položaje, ki sta jih zasedali pred izbruhom sovražnosti 7. julija.

K . T.