Rutte je v nagovoru podpornikom dejal, da so po brexitu in ameriških volitvah na Nizozemskem premagali populizem. Foto: Reuters
Rutte je v nagovoru podpornikom dejal, da so po brexitu in ameriških volitvah na Nizozemskem premagali populizem. Foto: Reuters
Geert Wilders
Skrajno desničarski Geert Wilders je sicer prejel več glasov kot na zadnjih volitvah, a manj, kot so predvidevale javnomnenjske raziskave. Foto: Reuters
Rutte bo kljub zmagi moral upoštevati svobodnjake
Rutte porazil populista Wildersa
Nizozemska skrajna desnica ostaja v opoziciji

"To je večer, ko so Nizozemci po brexitu in ameriških volitvah rekli konec populizmu," je pred svojimi privrženci v Haagu dejal Rutte, ki bo najverjetneje ostal na premierskem položaju.

Uradnih izidov volitev na Nizozemskem še ni, glede na izide vzporednih volitev pa bo imela Ruttejeva stranka v 150-članskem parlamentu 31 sedežev. To je manj kot doslej, a Rutteju je uspelo poraziti najhujšega tekmeca Geerta Wildersa, nasprotnika islama, priseljevanja in Evropske unije.

Wildersova Stranka za svobodo (PVV) si glede na izide vzporednih volitev deli drugo mesto še z dvema strankama in naj bi imela v parlamentu 19 sedežev, kar je štiri več kot doslej, vendar manj, kot so napovedovale ankete.

Očitno je razgreta predvolilna kampanja, osredotočena na priseljevanje in na koncu začinjena z nizozemsko-turškim sporom, dodatno motivirala predvsem zmerne, proevropske volivce, udeležba je bila najvišja v 30 letih. Po zadnjih neuradnih podatkih se je na volišča odpravilo 81 odstotkov volivcev, kar je več kot na zadnjih volitvah, na katerih je bila volilna udeležba 74-odstotna. Na Nizozemskem je volilna udeležba tradicionalno visoka.

Rutte se je v svoji kampanji pri vprašanjih priseljevanja in varnosti pomaknil precej na desno, pri gospodarstvu ostaja pri proračunski disciplini, podpori prostotrgovinskim sporazumom in nevmešavanju države v gospodarstvo. Želi stabilno vlado in napoveduje dolga in zahtevna koalicijska pogajanja.

Odzivi po Evropi
Dosedanji premier že prejema čestitke. Med prvimi mu je po telefonu čestitala nemška kanclerka Angela Merkel in izrazila veselje nad nadaljnjim sodelovanjem med prijatelji, sosedi in Evropejci, je sporočil tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozdravil Ruttejevo zmago nad skrajneži in za Evropo, je na Twitterju oznanil Junckerjev tiskovni predstavnik Margaritis Schinas.

"Desničarski populist je izgubil, in to je močen signal za Evropo," se je odzval nemški zunanji minister Sigmar Gabriel in izrazil upanje, da na prihajajočih francoskih volitvah zmage ne bo slavila Le Penova.

Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je ocenil, da so izidi parlamentarnih volitev na Nizozemskem jasno zanikanje Wildersove zaničevalne retorike in nevzdržnih stališč do celotnih etičnih skupin.

Odhajajoči francoski predsednik Francois Hollande je Rutteju čestital za jasno zmago nad ekstremizmom. "Vrednote, kot so odprtost, spoštovanje drugih in vera v prihodnost Evrope, so edini pravi odgovor na nacionalizem in izolacionizem, ki pretresata svet," je poudaril francoski predsednik.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je Nizozemcem preko Twitterja čestital za zajezitev vzpona evropske skrajne desnice.

Odzval se je tudi italijanski premier Paolo Gentiloni, ki je poudaril, da je na Nizozemskem izgubil tabor nasprotnikov Evropske unije. Kot je zapisal na Twitterju, je zdaj treba poskrbeti za preporod EU-ja.

Težave pri sestavi koalicijske vlade
Dosedanja koalicijska zaveznica (socialni demokrati, PvDA) je na volitvah doživela hud poraz z le 5,7 odstotka podpore, zato Rutte z njo ne bo mogel sestaviti vladne koalicije dveh strank.

Za sestavo vlade bo Rutte, ki je že zavrnil sodelovanje s skrajno desno Stranko za svobodo (PVV) Geerta Wildersa, po letošnjih volitvah potreboval tako najmanj štiri stranke. Rutte bi lahko sklenil koalicijo z dosedanjim PvDA, krščanskimi demokrati (CDA) in liberalnimi demokrati (D66). CDA in D66 sta na volitvah dobili vsaka po 19 sedežev.

Alternativna izbira predvideva izbiro kršanske unije (CU) in zelene stranke GroenLinks (GL), ki velja za veliko zmagovalko letošnjih volitev, v Amsterdamu so celo najmočnejša stranka.

Pogoj za sestavo večinske koalicijske vlade je, da ima vlada v 150-članskem parlamentu najmanj 76 glasov podpore. Na Nizozemskem za vstop v parlament ne obstaja vnaprej določen volilni prag, zato za vsaj en poslanski mandat v parlamentu stranka potrebuje le majhen delež glasov volivcev, kar pomeni, da v parlament pridejo številne manjše stranke, s tem pa je oteženo sestavljanje vladajoče koalicije.

Rutte bo kljub zmagi moral upoštevati svobodnjake
Rutte porazil populista Wildersa
Nizozemska skrajna desnica ostaja v opoziciji