Tudi ta predmet – tako kot balon – je sestrelilo vojaško letalo. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Tudi ta predmet – tako kot balon – je sestrelilo vojaško letalo. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

"Predsednik je vojski ukazal, naj sestreli leteči predmet," je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby. Kot je dodal, za zdaj nimajo informacij o njegovem izvoru. Predmet je sestrelil lovec, pilot pa je ocenil, da v predmetu ni bilo človeka.

Objekt je bil veliko manjši od velikega kitajskega balona, ki je prejšnji teden preletel ZDA in ga je v soboto pred atlantsko obalo sestrelilo ameriško bojno letalo, je dejal Kirby. Po njegovih besedah je bil "približno velik kot majhen avtomobil" in je letel na višini okoli 12.000 metrov. Kirby je dejal, da pričakujejo, da bodo predmet, ki je po sestrelitvi padel v ameriške ozemeljske vode, našli.

Prejšnjo soboto so ZDA nad Atlantikom sestrelile kitajski balon, ki je pred tem vstopil v ameriški zračni prostor in so ga ameriške oblasti označile za vohunskega. Isti dan so kolumbijske oblasti sporočile, da so v petek v svojem zračnem prostoru opazile predmet "s podobnimi lastnostmi".

V Pekingu so se ostro odzvali na sobotno sestrelitev, ki je še dodatno zaostrila odnose med ZDA in Kitajsko. Vztrajajo, da je šlo za civilno zračno plovilo za spremljanje vremena, ki je v ameriški zračni prostor vstopilo "zaradi višje sile".

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je pred tem v petek po razkritju, da je balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga in pozneje dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo.