Foto: EPA
Foto: EPA

Trump ves čas slovi po nenavadnih, impulzivnih, nasprotujočih si izjavah ‒ in v zadnjih tednih se to še stopnjuje, tokrat pa je resnično prekosil samega sebe.

Če povzamemo zelo na kratko, Donald Trump nima alzheimerjeve bolezni, dvomi pa, da bi test, ki ga je opravil sam ‒ torej med drugim prepoznal podobo slona, narisal analogno številčnico ure s kazalci, ki kažejo deset čez enajsto, ter navedel datum in kraj testa ‒ uspelo tako uspešno kot njemu rešiti njegovima izzivalcema Joeju Bidnu in novinarski korifeji Foxa Chrisu Wallaceu, ki ga je intervjuval.

Trump še ne ve, ali bo spoštoval izide volitev

Šele, ko bo videl rezultate novembrskih volitev, se bo Trump odločil, ali jih bo spoštoval, odzval pa se je tudi na zvezne enote, ki v neoznačenih uniformah in vozilih, menda z mandatom varovanja zveznega premoženja, umirjajo razmere v Portlandu v Oregonu.

Protesti so se tam zgolj okrepili, lokalne oblasti pa si prizadevajo opredeliti osebno odgovornost posameznih pripadnikov, kajti zaradi njihovih prijemov so ljudje pristali v bolnišnicah.

"No, nekaj bom naredil, to lahko zagotovim, ker ne bom dopustil, da se to dogaja v New Yorku, Chicagu, Philadelphii, Detroitu, Baltimoru ... V Oaklandu je zmešnjava. Vsa ta mesta vodijo demokrati. Zvezne enote so v Portlandu opravile čudovito delo v zelo kratkem času. Veliko ljudi in voditeljev upora so strpale v zapore. To so anarhisti, ne protestniki," je dejal Trump.

V Beli hiši znova novinarske konference

Čeprav je predsednik v intervjuju spet zagovarjal svojo brezprimerno vlogo pri obvladovanju pandemije, je danes na družbenih omrežjih nenadoma začel hvaliti nošenje mask, v Belo hišo pa se spet vračajo dnevne novinarske konference posebne skupine za pandemijo, ukinjene po tem, ko se je Donald Trump odločil, da je bilo virusa dovolj in je ukazal odpiranje gospodarstva.

Stvarnost seveda narekuje drugačne pogoje. Število dokazanih okužb v ZDA se vztrajno bliža štirim milijonom, število smrti zaradi covida-19 presega 140.000, ameriška javnost pa se še zmeraj prepira, do kakšne mere nošenje maske omejuje osebno svobodo posameznika.