Beloruske oblasti so lani odredil preusmeritev Ryanairovega letala, da so lahko aretirale blogerja in aktvista. Foto: EPA
Beloruske oblasti so lani odredil preusmeritev Ryanairovega letala, da so lahko aretirale blogerja in aktvista. Foto: EPA

Po pristanku letala v Belorusiji so tamkajšnje oblasti aretirale kritičnega beloruskega blogerja in aktivista Romana Protasjeviča.

Obtožnica je vložena proti generalnemu direktorju beloruskega nadzora zračnega prometa Leonidu Mikalajeviču Čuru, njegovemu namestniku Olegu Kazučicu in dvema agentoma državne varnosti, ki ju tožilci še niso poimenovali.

"Vse od začetka poletov so države po svetu sodelovale za varnost letalskih potnikov. Obtoženi so zrušili te standarde s preusmeritvijo letala za uresničitev neustreznega namena zatiranja nasprotovanja in svobodnega govora," je sporočil zvezni tožilec Damian Williams.

Beloruska kontrola poletov je 23. maja lani pilotoma Ryanairovega letala sporočila, da je na krovu bomba, in ukazala, naj takoj pristaneta v Minsku. V ta namen so v zrak poslali še vojaško letalo mig-29.

Ryanairovo letalo je pristalo, nato so agenti državne varnosti aretirali 26-letnega Protaseviča, ki je že leta 2019 zapustil domovino, kjer so mu grozili z zaporom, ker je pomagal organizirati proteste in je objavljal vsebine, kritične do oblasti predsednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko je lani nastopil svoj šesti predsedniški mandat po zmagi na volitvah, ki jih Zahod ni priznal kot poštene in svobodne. Predsednik ZDA Joe Biden je avgusta lani tudi zaradi preusmeritve letala uvedel sankcije proti Belorusiji.