Državljani iz članic EU-ja bodo od osmega novembra znova lahko potovali v ZDA. Foto: Reuters
Državljani iz članic EU-ja bodo od osmega novembra znova lahko potovali v ZDA. Foto: Reuters

Ameriške oblasti bodo pri mednarodnih letalskih potnikih za vstop v državo priznavale vsa tista cepiva, katerih uporabo sta potrdili Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) (to so cepivo Comirnaty Pfizerja/BioNTecha, cepivo Moderne in Janssena) in Svetovna zdravstvena organizacija (poleg naštetih še AstraZeneca, Covishield, Sinopharm in Sinovac).

Potniki bodo morali dokazilo o cepljenju pokazati pred vkrcanjem na letalo, preverjale ga bodo torej letalske družbe. Te bodo tudi presodile, ali je potrdilo izdal uradni organ v določeni državi, potnik pa mora drugi odmerek cepiva dobiti vsaj 14 dni pred potovanjem.

Izjem za tiste, ki bodo lahko v državo vstopili brez polnega cepljenja, je malo. Necepljeni potniki tako tuji državljani kot tisti s stalnim prebivališčem ali tuji državljani, ki se štejejo za izjeme od cepljenja, bodo lahko vstopili v ZDA, a se bodo morali testirati na okužbo z novim koronavirusom v 24 urah po prihodu.

Potnikom, mlajšim od 18 let, za vstop v ZDA ni potrebno polno cepljenje. Bela hiša je pojasnila, da se je za to odločila zaradi neskladij med pravili in razdeljevanjem cepiva za mlajše starostne skupine med državami. Mladoletni pa bodo predložiti potrdilo o negativnem testu na okužbo, staro največ 72 ur.

18-mesečna prepoved potovanj

Omejitve glede potovanj v ZDA je na začetku pandemije covida-19 uvedel takratni predsednik ZDA Donald Trump, prepoved pa je med drugim veljala za Evropsko unijo, Kitajsko, Iran, Indijo in Brazilijo. Ko je Joe Biden januarja letos prišel v Belo hišo, je ta odlok podaljšal, zdaj pa se bo država končno spet odprla za tujce. Največji pritiski za sprostitev ukrepov so prihajali iz turističnega sektorja.

"V ameriškem interesu je, da opustimo dvostranske dogovore glede odprtja mej, ki smo jih uvedli zaradi pandemije. Pri ponovni vzpostavitvi varnih letalskih povezav se bomo v največji mogoči meri zanašali na cepljenje," je ob predstavitvi pravil pojasnil Biden.

Med pandemijo so lahko v ZDA potovali le ameriški državljani, imetniki dovoljenja za delo in bivanje in tisti s posebnim dovoljenjem.