Foto: AP
Foto: AP

Soočenje bo minilo v znamenju epidemije novega koronavirusa – ne samo zato, ker bo izjemoma potekalo brez občinstva, ampak tudi zato, ker tematika univerzalnega zdravstva oz. odsotnost tega v ZDA še nikdar ni bila tako aktualna. Tu je zagotovo v prednosti Sanders, ki zagovarja univerzalno zavarovanje za vse, medtem ko je Biden podpornik obstoječega sistema zasebnih zavarovalnic, ki bi ga zgolj modificiral.

Sandersovi podporniki se zdaj na glas sprašujejo, ali Američani v času pandemije resnično nameravajo voliti za kandidata, ki odreka ustrezno zavarovanje 40 milijonom Američanom. Kandidata, ki je prejšnji teden v intervjuju celo dejal, da bi dal veto na predlog univerzalnega zdravstva, če bi se ta znašel pred njim.

78-letni Sanders se sicer izogiba kakšnim ostrejšim napadom na 77-letnega Bidna in sile bolj uperja v kritiko Donalda Trumpa – taktika, ki se mu morda zna maščevati.

Ena ključnih točk Sandersove kampanje je univerzalno zdravstvo. Foto: AP
Ena ključnih točk Sandersove kampanje je univerzalno zdravstvo. Foto: AP

Analitiki pred nocojšnjim soočenjem v Washingtonu napovedujejo, da bo tudi Bidnov pristop do obračuna "macola za Trumpa, skalpel za Sandersa".

"Mislim, da bo Bidnova ekipa skušala ostati v nekem varnem območju razpravljanja o tem, do katere mere lahko vlada poskrbi za vas," je za Guardian povedal Reed Galen, nekdanji svetovalec Georgea W. Busha in Johna McCaina, ki pa je leta 2016 zapustil republikansko stranko in je zdaj član Lincoln Projecta, lobija, ki se posveča oglasom proti Trumpu.

"A ne bi me čudilo, če bi tudi večji del časa ostal osredotočen na Trumpa. Eden od načinov, kako lahko uporabi macolo za Trumpa, za Sandersa pa skalpel, je naslednji: da izpostavi, kako smo izvolili osebo brez izkušenj, brez ljudi, ki bi bili pripravljeni delati zanj, brez ljudi, ki jih je pripravljen poslušati. Tega si ne moremo več dovoliti."

Zdaj ali nikoli?

Sanders in Biden do zdaj nista imela kaj dosti neposrednih obračunov, saj je bilo na vseh prejšnjih soočenjih še precej več kandidatov. Ti so nato koordinirano odstopili tik pred supertorkom, s čimer so omogočili Bidnu, da je pobral več glasov zmernih volivcev, s tem pa ustavili Sandersov zmagoviti pohod.

Biden in demokratska stranka sta upala, da bo Sanders prejšnji teden, ko je Biden znova pobral več delegatov, ustrežljivo odstopil in pustil prosto pot nekdanjemu podpredsedniku ZDA, a je vermontski senator namesto tega sporočil, da ostaja v boju, je pa nakazal, da ne misli iti na nož.

Sandersu je uspelo pritegniti predvsem mlade volivce, a ti pogosteje na dan volitev ostajajo doma. Foto: AP
Sandersu je uspelo pritegniti predvsem mlade volivce, a ti pogosteje na dan volitev ostajajo doma. Foto: AP

Današnje soočenje je tako morda zadnja priložnost, da Sanders, ki ga podpira velika večina mladih volivcev, v teh negotovih časih prepriča volivce, da je edini kandidat, ki je sposoben s svojimi socialnimi politiki zaščititi vse Američane, tudi najnižje sloje.

Vprašanja o Bidnovem stanju

"Ljudje so bili zaskrbljeni in neučakani, da bi premagali Trumpa, zdaj pa so samo še zaskrbljeni," je za Reuters povedala Karen Finney, demokratska strateginja in nekdanja svetovalka Hillary Clinton. "To bo priložnost za oba, da izpadeta predsedniška."

Soočenje bo tudi nakazalo, kakšno taktiko namerava ubrati Biden, v primeru, da osvoji nominacijo, pri povezovanju stranke, saj je progresivno krilo povsem vdano Sandersu.

Biden ima tudi vse očitnejše težave s pešanjem kognitivnega stanja in je v času, ko je Sanders oddelal en TV-nastop za drugim, vmes pa še zborovanje, zgolj za sedem minut nagovoril volivce. Njegov tabor ga le redko spusti pred kamere, njegovi nastopi so kratki.

Vodstvo demokratske stranke se je celo nekaj časa poigravalo z zamislijo, da bi današnje soočenje in vsa nadaljnja preprosto odpovedali. Tudi zato bo nocojšnje soočenje tako kritičnega pomena za sicer zelo lucidnega Sandersa.

In če Bidna demokrati v fazi predizborov še lahko skrivajo, ga na novembrskih volitvah pač ne bodo več mogli.