Biden in Putin se sta srečala sredi junija v Ženevi. Foto: Reuters
Biden in Putin se sta srečala sredi junija v Ženevi. Foto: Reuters

Biden je ob tem Putina opozoril, da si ZDA pridržujejo pravico do "obrambe svojega ljudstva in svoje kritične infrastrukturne" pred prihodnjimi napadi.

Hekerski napadi na cilje v ZDA in po svetu v zadnjem letu močno naraščajo. Hekerjem je med drugim uspelo zapreti največji cevovod za plin in nafto na vzhodu ZDA, napadli so različna podjetja in tudi ameriške vladne agencije.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je dejala, da za zdaj nimajo dodatnih novih informacij o tem, da bi za napadi stala ruska vlada. Vendar pa je poudarila, da je Kremelj dolžen ukrepati proti hekerjem.

Kremelj je medtem glede pogovora sporočil, da sta voditelja poudarila potrebo po sodelovanju na področju kibernetske varnosti, ki "mora biti stalno, profesionalno in nepolitizirano ter bi moralo potekati prek posebnih komunikacijskih kanalov ob spoštovanju mednarodnega prava", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Biden je Putinu hekerje omenil že na njunem nedavnem srečanju v Ženevi in ga pozval, naj poskrbi za skupine, ki delujejo iz Rusije, sicer bodo ZDA primorane ukrepati s povračilnimi ukrepi.

Zadnje hekerske napade letos naj bi izvajale skupine, ki niso dokazano povezane z ruskimi oblastmi.