V drugem krogu predsedniških volitev konec oktobra je zmagal Jair Bolsonaro iz konservativne stranke Socialnih liberalcev, ki je tekmeca Fernanda Haddada iz Delavske stranke premagal za slabih 10 odstotkov glasov (Bolsonaro 56 odstotkov, Haddad 44 odstotkov). Foto: Reuters
V drugem krogu predsedniških volitev konec oktobra je zmagal Jair Bolsonaro iz konservativne stranke Socialnih liberalcev, ki je tekmeca Fernanda Haddada iz Delavske stranke premagal za slabih 10 odstotkov glasov (Bolsonaro 56 odstotkov, Haddad 44 odstotkov). Foto: Reuters
Sergio Moro
Sodnik Sergio Moro se je podal v politične vode. Foto: Reuters

"Kot je bilo rečeno med našo kampanjo, nameravamo premestiti brazilsko veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem," je tvitnil Bolsonaro. Dodal je še, da je Izrael suverena država, kar namerava spoštovati. Bolsonaro je v prejšnjih intervjujih dejal, da bi moral imeti Izrael pravico do izbire, kje bo imel prestolnico. Kot primer je navedel Brazilijo, ki je nekdanjo prestolnico leta 1960 zamenjala za novo – mesto Brasilia.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je njegovo napoved označil za "zgodovinski, pravilen in vznemirljiv korak".

Najprej so veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem 14. maja preselile ZDA in s tem izpolnile eno izmed mednarodno najbolj spornih obljub ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Temu sta nato sledila še Gvatemala in Paragvaj, ki pa se je že odločil, da ga preseli nazaj v Tel Aviv.

V skladu z mednarodnim soglasjem naj države veleposlaništev sicer ne bi imele v Jeruzalemu. Status tega mesta naj bi namreč določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico lasti celoten Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države terjajo vzhodni Jeruzalem.

Več orožja, večja varnost?
Bolsonaro je razburil tudi z imenovanjem Sergia Mora za pravosodnega ministra, saj je ta poteza sprožila namige, da so bile Morove razsodbe politično motivirane. Moro namreč velja za sodnika, ki je odločal o mnogih korupcijskih primerih v državi. Nekateri ga imajo zaradi velikih razkritij za junaka, njegovi kritiki pa mu očitajo, da se je spravljal predvsem na levičarske politike, predvsem tiste iz nekdaj vladajoče Delavske stranke. Moro je do imenovanja v vladni kabinet ves čas zavračal vstop v politiko.

Bolsonaro je poleg tega napovedal sprostitev zakonov o nošenju orožja, saj trdi, da bo povečano lastništvo nad orožjem pomagalo znižati stopnjo kriminala. Poleg tega je obljubil zmanjšanje proračunskega primanjkljaja s privatizacijo državnih podjetij, do zdaj zaščitena območja pa bo odprl za velike infrastrukturne projekte.

Vprašanje je sicer, ali bo vse svoje načrte lahko spravil tudi skozi glasovanje v kongresu. Uradno bo kot novi brazilski predsednik prisegel januarja.

Poteze skrajno desnega Bolsonara v Washingtonu odkrito pozdravljajo. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je njegovo izvolitev označil za "pozitiven znak" za Latinsko Ameriko in ga imenoval kot novega zaveznika v boju proti "tiranski trojki" Kubi, Venezueli in Nikaragvi. Bolton je ob tem napovedal nove sankcije proti Venezueli in Kubi.