Jair Bolsonaro je bil prepričan v svojo zmago že v prvem krogu, zato je še v soboto dejal: '28. oktobra bomo vsi lahko šli na plažo,' Foto: Reuters
Jair Bolsonaro je bil prepričan v svojo zmago že v prvem krogu, zato je še v soboto dejal: '28. oktobra bomo vsi lahko šli na plažo,' Foto: Reuters
Brazilija
Fernando Haddad je postal kandidat levičarske Delavske stranke, ker se zaradi sodnega procesa volitev ni mogel udeležiti nekdanji predsednik Inacio Lula da Silva. Foto: Reuters

Haddada je podprlo 29 odstotkov volivcev. Za zmago v prvem krogu je bilo treba zbrati 50 odstotkov glasov. Drugi krog volitev bo 28. oktobra, javnomnenjske ankete pa kažejo, da bosta kandidata v njem precej izenačena.

Bolsonaro trdi, da je bil zaradi težav na voliščih oropan za številne glasove, kar mu je onemogočilo zmago že v prvem krogu. Uradno se sicer ni pritožil in je zatrdil, da njegovi volivci ostajajo mobilizirani tudi za drugi krog.

Nasprotniki ga obtožujejo rasizma in seksizma
Bolsonara, nekdanjega vojaškega poveljnika, zaradi številnih kontroverznih izjav mnogi primerjajo z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Je podpornik vojaškega režima, ki je v državi vladal med letoma 1964 in 1985. V javnosti odmevajo njegovi pogosti besedni izpadi, ki jih kritiki označujejo za rasistične, homofobne in seksistične. 7. septembra ga je na predvolilnem shodu zabodel levičarski aktivist, rane pa so bile tako hude, da je bil v bolnišnici do 30. septembra. Ob odhodu iz bolnišnice ga je pred njo pričakala množica protestov, protesti proti njegovi kandidaturi zaradi njegovih seksističnih stališč pa so na poziv različnih ženskih gibanj potekali tudi po drugih brazilskih mestih.

Je oster nasprotnik splava, s čimer si je pridobil podporo milijonov katoličanov. Napoveduje znižanje proračunskega primanjkljaja do leta 2020, in sicer s privatizacijo in varčevalnimi ukrepi, zagovarja pa tudi liberalizacijo pravil glede nošnje orožja.

Bolsonaro: Pot blagostanja ali pot Venezuele
Po razglasitvi izidov v prvem krogu je po poročanju BBC-ja dejal, da lahko Brazilija izbere dve poti. "Prva je pot blagostanja, svobode, družine, Božje podpore. Druga je pot Venezuele. Ne moremo narediti še enega koraka v levo! Ne smemo se družiti s socializmom ali komunizmom."

Haddad namesto Lule
Zmernejši Haddad pa napoveduje pragmatično vladanje državi, napoveduje razširitev pristojnosti centralne banke, da bi ta bedela tudi nad brezposelnostjo, hkrati pa bi okrepil državne investicije in omejil privatizacijo. "Sam uporabljam le moč argumentov, ne pa moč orožja. Brazilska demokracija je ogrožena, moramo jo zaščititi," je dejal po objavi izidov.

Haddad je postal kandidat Delavske stranke, potem ko je sodišče zaradi korupcije onemogočilo kandidaturo nekdanjemu predsedniku, zelo priljubljenemu Luizu Inaciu Lulu da Silvi. Lula, ki je bil na čelu države med letoma 2003 in 2010, je tako odločil, da bo v boj za predsedniški položaj stopil Haddad, nekdanji župan Sao Paola in minister za šolstvo v njegovi vladi.