Popolno uničenje v Stinnettu v Teksasu. Foto: Reuters
Popolno uničenje v Stinnettu v Teksasu. Foto: Reuters

Za konec tedna so napovedani močni vetrovi, tla so že tako zelo suha, tako da naj bi se požar še razširil. Oblasti so na območju več zveznih držav, Teksasa, Nove Mehike, Kolorada, Oklahome in Nebraske, kjer živi osem milijonov ljudi, razglasile rdeče opozorilo zaradi visoke požarne nevarnosti, poroča CNN.

Požar, ki so ga poimenovali Smokehouse Creek, se je razširil na območje, veliko približno 4050 kvadratnih kilometrov, s čimer je postal največji požar v zgodovini Teksasa. Uničil je tudi 127 kvadratnih kilometrov površine v Oklahomi.

Kot navaja CNN, je gasilcem do petka popoldne uspelo pogasiti le 15 odstotkov gorečih površin, omenjeni požar pa je le eden od petih požarov, ki trenutno pustošijo po Teksasu.

V Teksasu gojijo največ živine v ZDA, znotraj države pa je 85 odstotkov čred na območju na severu, imenovanem Panhandle, kjer zdaj divjajo največji požari. Teksaški komisar za kmetijstvo Sid Miller je v četrtek dejal, da vse kaže, da je v požarih umrlo več tisoč živali, poroča BBC. "Moje ocene so, da bo številka približno 10.000, gre za živali, ki so že poginile in ki jih bomo morali evtanazirati. Zelo žalostno je. Veliko živali je zdaj še živih, vendar so njihova kopita in seski ožgani."

Vremenoslovci napovedujejo močan veter ob že sicer suhem zraku, zaradi česar obstaja velika nevarnost nadaljnjega širjenja ognjenih zubljev.

Teksaški guverner Greg Abbott je pozval prebivalce, naj bodo previdni. "Vsi moramo razumeti, da se spopadamo z veliko požarno nevarnostjo ta konec tedna," je posvaril na petkovi novinarski konferenci. Abbott je ob tem dejal, da prve ocene škode kažejo, da je bilo v požarih uničenih od 400 do 500 različnih poslopij. "Ko pogledate škodo, ki se je zgodila, vse je izginilo, popolnoma izginilo, ostal je le pepel."

V Sierri Nevadi obilne snežne padavine

Medtem imajo v višjih predelih Kalifornije drugačne izzive: po napovedih vremenoslovcev bo na območju gorovja Sierra Nevada zapadlo največ snega v tej zimi do zdaj. Pričakujejo do tri metre snega in močne vetrove, zaradi česar so že v petek zaprli številne ceste. Narodni park Yosemite je ta konec tedna zaprt, enako je z več kot 10 smučišči, ki obkrožajo jezero Tahoe.

Razmere naj bi se izboljšale v ponedeljek, čeprav bi sredi prihodnjega tedna na območju lahko padlo še več snega.