Rusija sicer ne želi komentirati navedb o prisotnosti svojih sil v Venezueli, iz Moskve so sporočili le, da so njihova dejanja zakonita in usklajena z "legitimno vlado Venezuele", poroča Reuters.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo v Beli hiši gostil soprogo Juana Guaidója Fabiano Rosales. Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo v Beli hiši gostil soprogo Juana Guaidója Fabiano Rosales. Foto: EPA

Ataše: Rusi ne bodo sodelovali v vojaških operacijah
Venezuelski mediji so v soboto poročali, da je na letališču v Caracasu pristalo tovorno letalo antonov 124 in potniško letalo iljušin 62, na katerih je bilo okoli 100 ruskih vojakov in 35 ton tovora. Rusko delegacijo vodi poveljnik ruskih kopenskih sil general Vasilij Tonkoškurov. Venezuelski vojaški ataše v Rusiji je pojasnil, da so ruske sile prišle v državo, da bi se pogovorili o vojaškem sodelovanju, ne bodo pa sodelovale v vojaških operacijah.

Kosačov: Trump se vmešava v dvostranske zadeve
Trump je nato v sredo pozval Rusijo, naj umakne svoje vojake iz Venezuele in pri tem namignil, da so "odprte vse možnosti". "Trump se sedaj vpleta v dvostranske zadeve dveh suverenih držav," pa se je na Trumpove besede odzval predsednik odbora za zunanjo politiko v zgornjem domu ruskega parlamenta Konstantin Kosačev.

Zaharova: Rusija za razliko od Washingtona ne grozi nikomur
Uradna govorka ruskega ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova pa je po poročanju Reutersa povedala, da "Rusija ne spreminja ravnotežja moči v regiji in da za razliko od uradnikov v Washingtonu Rusija ne grozi nikomur. Ruski specialisti so prišli v Venezuelo na podlagi dvostranskega sporazuma o vojaško-tehničnem sodelovanju, ki ga ni nihče preklical". Dodala je, da bodo ruski vojaki ostali v Venezueli "tako dolgo, kot bo treba".

Vodja venezuelske opozicije Juan Guaidó poziva k novim protestom proti vladi Nicolása Madura. Foto: EPA
Vodja venezuelske opozicije Juan Guaidó poziva k novim protestom proti vladi Nicolása Madura. Foto: EPA

Guaidó poziva vojake, naj stopijo na stran opozicije
Medtem pa je vodja venezuelske opozicije in samooklicani predsednik Juan Guaidó znova pozval k protestom proti vladi. Kot je dejal, naj na njih ljudje v soboto po vsej državi zahtevajo odhod predsednika Nicolása Madura. Ob tem je vojsko vnovič povabil, naj stopi na stran opozicije. "Vojaki, opravite svojo nalogo," je Guaidó pozval vojake. "Ne želimo upora, želimo svobodne volitve," je poudaril vodja opozicije, ki ga je za predsednika priznalo približno 50 držav.

Kdaj se bo končala agonija Venezuelcev, ki se vsakodnevno spopadajo s pomanjkanjem vode, elektrike in drugih osnovnih življenjskih dobrin? Foto: EPA
Kdaj se bo končala agonija Venezuelcev, ki se vsakodnevno spopadajo s pomanjkanjem vode, elektrike in drugih osnovnih življenjskih dobrin? Foto: EPA

Trump Guaidójevo soprogo označil za prvo damo Venezuele
Trump je v Beli hiši v sredo sprejel Guaidójevo soprogo Fabiano Rosales in jo ob tem označil za prvo damo Venezuele. Po besedah Trumpa, ki Madura že nekaj časa ne priznava več za venezuelskega predsednika, v Venezueli nič ne deluje. Pri tem je naštel upad izvoza nafte ter izpade dobave vode in elektrike.

Zaradi izpada elektrike v Venezueli še en prost dan

Venezuela je sicer tudi večino tega tedna brez elektrike, kar je dodaten kazalnik zloma infrastrukture v obubožani državi. Madurov minister za obveščanje Jorge Rodriguez je krivdo za izpad elektrike na Twitterju pripisal terorističnemu napadu. V njem je sporočil tudi, da bodo imeli delavci in šolarji v četrtek še en dela oziroma šole prost dan, medtem pa bodo skušali pristojni popraviti omrežje.

Pompeo: Iz Venezuele bi lahko pobegnilo še dva milijona ljudi
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v sredo ocenil, da bi lahko iz Venezuele pobegnila še dva milijona ljudi, ki bosta skušala zatočišče poiskati v sosednjih državah. Ta množica bi se tako pridružila trem milijonom Venezuelcev, ki so v zadnjih letih zaradi gospodarske in politične krize že zapustiti domovino.