Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

23. februarja je na venezuelsko-kolumbijsko mejo prispel humanitarni konvoj, ki so ga poslale ZDA, a so ga zaustavile venezuelske varnostne sile in opozicijske protestnike odganjale s solzivcem ter gumijastimi naboji. V nasilnem protestu so bili mrtvi, več kot 300 je bilo ranjenih, prav tako pa je zgorel tovornjak s humanitarno pomočjo.

"Zgodba je sovpadala z venezuelskim avtoritarnim režimom: varnostne sile so po ukazu predsednika Nicolasa Madura uničile humanitarni konvoj, medtem ko je na milijone ljudi v Venezueli lačnih in bolnih ... a pojavi se težava: kot kaže, je incident na meji povzročila opozicija, ne pa Madurovi možje," je zapisal New York Times.

Ameriški medij je pridobil do zdaj neobjavljene videoposnetke – tudi posnetke kolumbijske vlade –, s katerimi so rekonstruirali dogajanje na kolumbijsko-venezuelski meji. Po videnem so zapisali, da je "mogoče sklepati, da je krpa iz zažigalne steklenice (molotovke) odpadla in zanetila ogenj".

Nadalje pišejo, da je doma izdelana zažigalna steklenica v nekem trenutku poletela proti venezuelski policiji, ki je blokirala most med Kolumbijo in Venezuelo, da bi konvoju preprečili vstop.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro trdi, da so za mrk v Venezueli krive ZDA. Foto: Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro trdi, da so za mrk v Venezueli krive ZDA. Foto: Reuters

"Vendar pa je krpa, s katero je bila zažigalna steklenica prižgana, od steklenice odpadla in zadela tovornjak s humanitarno pomočjo. Pol minute pozneje je bil tovornjak v plamenih," piše New York Times, ki navaja, "istega protestnika je v drugem videoposnetku mogoče videti 20 minut prej, ko je z zažigalno steklenico ciljal drugi tovornjak, a se ta ni vžgal".

Dogodek na kolumbijsko-venezuelski meji je izredno pomemben, saj je vplival na razvoj dogodkov: kot je obsodba venezuelske vlade, priznanje opozicijskega voditelja Juana Guaidoja za predsednika Venezuele (poleg ZDA ga je priznalo 50 držav, tudi Slovenija). Med drugim pa je bila kolumbijsko-venezuelska meja zaprta.

Številni svetovni mediji so se razpisali, da je Maduro zažgal humanitarno pomoč, torej hrano in zdravila. New York Times pa trdi, da mu je vidnejši član venezuelske opozicije dejal, da so bili tisti dan v zanetenem tovornjaku medicinski pripomočki, kot so obrazne maske in rokavice, ne pa tudi zdravila. V pridobljenih videoposnetkih naj bi bilo vidno, da so bile škatle polne higienskih pripomočkov, kot sta milo in zobna krema.

Električni mrk v večini venezuelskih držav traja že peti dan. Foto: Reuters
Električni mrk v večini venezuelskih držav traja že peti dan. Foto: Reuters

"Maduro je lagal glede humanitarne krize v Venezueli, kriminalce najema, da uničujejo hrano in zdravila, namenjena Venezuelcem," je 2. marca na Twitterju zapisal svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa, John R. Bolton. Ko ga je The Times povprašal o zapisanih obtožbah, je sledil previdnejši odgovor: "Očividci so videli, da je bil ogenj zaneten, ko so Madurove varnostne sile nasilno blokirale vhod humanitarne pomoči." Ne glede na to, kdo je zanetil ogenj, pa ameriški uradniki Madura krivijo za blokiranje tovornjakov.
New York Times piše, da so Madurove sile res nasilno zatrle protestnike, oborožene s kamenjem in zažigalnimi steklenicami.

Po uničenju tovornjaka je kolumbijska vlada posnetke z nadzornih kamer z mostu poslala ameriški vladi in kolumbijskim novinarjem, in sicer z namenom, da bi dokazali nasilno ustavitev protestnikov. A New York Times trdi, da je bil posnetek zmontiran. Na njem je videti venezuelske varnostne sile, ki v protestnike mečejo solzivec, nato pa je videti eksplozijo tovornjaka. "Posnetek, ki ga je posredovala kolumbijska vlada, pa ne vsebuje 13 minut pred izbruhom ognja."

Čakalna vrsta za nakup vode. Foto: Reuters
Čakalna vrsta za nakup vode. Foto: Reuters

Večji del Venezuele še naprej ostaja v temi

Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido je pozval državljane, naj v torek množično protestirajo proti režimu predsednika Nicolasa Madura, med drugim zaradi izpada električne energije v državi, ki zdaj traja že peti dan.

Zaradi obsežnega električnega mrka je od četrtka umrlo najmanj 15 ledvičnih bolnikov, ki potrebujejo dializo, bolnišnice imajo hude težave z oskrbo bolnikov, pomanjkanje elektrike pa resno ogroža tudi oskrbo s prehrano. V nedeljo so številni razočarani in jezni Venezuelci v vrstah čakali na nakup vode in goriva. Zaradi izpada električne energije poročajo tudi o motenem signalu za prenosne telefone, pokvarjenih izdelkih v trgovinah in pomanjkanju drugih osnovnih dobrih.

Venezuelska vlada, ki ji je od začetka električnega mrka ‒ Maduro krivdo zanj pripisuje sabotaži s podporo ZDA ‒ le občasno in delno uspelo zagotoviti električno energijo, je v nedeljo napovedala ponedeljkovo zaprtje šol in poslovanja, ni pa podala nobene informacije, kdaj naj bi se vrnila nemotena oskrba z električno energijo.

Maduro: Naše sile so premagale spletkarje
Maduro se je v nedeljo zahvalil vojski za zvestobo in za preprečitev državnega udara pod vodstvom ZDA in opozicijskega voditelja Guaidoja. Tega je označil za "ameriškega klovna in lutko", električne mrke po državi pa pripisal kibernetskim napadom opozicije. "Naše oborožene sile so povabili, da bi izvedle državni udar, a njihov odziv je bil jasen – spletkarje je vojska premagala," je Maduro dejal v govoru iz predsedniške palače.