Po vsem svetu občasno potekajo protesti, na katerih opozarjajo na kršenje pravic Ujgurov v Sinkiangu. Foto: EPA
Po vsem svetu občasno potekajo protesti, na katerih opozarjajo na kršenje pravic Ujgurov v Sinkiangu. Foto: EPA

Kanadski poslanci so že februarja leta 2021 sprejeli dokument, s katerim so odnos kitajskih oblasti do Ujgurov in drugih muslimanskih manjšin v severozahodni pokrajini Sinkiang označili za genocid. Človekoljubne skupine trdijo, da je v različnih internacijskih taboriščih v pokrajini zaprtih kar milijon Ujgurov in pripadnikov drugih, pretežno muslimanskih manjšin. Kitajske oblasti tudi obtožujejo, da ženske pripadnice tam prisilno sterilizirajo, vsem pa nalagajo prisilno delo.

Zaradi tako hudih razmer je iz pokrajine zbežalo že na desettisoče ljudi. Kot je zatrdil kanadski poslanec Sameer Zuberi, so najmanj 1600 pripadnikov teh manjšin v drugih državah po ukazu Kitajske priprli ali jih na silo vrnili v domovino. Kot je dodal Zuberi, se z odločitvijo, da tem ljudem Kanada ponudi zaščito, strinja tudi premier Justin Trudeau in člani njegove vlade, piše Guardian.

"Gre za jasen znak, da ne sprejemamo kršenja človekovih pravic Ujgurom. Kar se jim dogaja, je nesprejemljivo," je dodal Zuberi.

V dokumentu piše, da se Ujguri, ki so pobegnili iz Kitajske v druge države, soočajo s hudim pritiskom in zastraševanjem kitajskih oblasti, naj se vrnejo domov. Poleg tega so kanadski poslanci obtožili Peking, da izvaja diplomatski in gospodarski pritisk na države, naj priprejo in izženejo Ujgure. Poslanci so zato podprli predlog, naj Kanada od leta 2024 naprej sprejme 10.000 Ujgurov.

Kitajska ves čas trdi, da so ujgurska taborišča v Sinkiangu zelo pomembna v boju proti terorizmu in za izobraževanje manjšin.