Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hochul je za televizijo WGRZ povedala, da kot 45. guvernerka New Yorka čuti "breme odgovornosti", hkrati pa zagotovila, da bo "nalogi kos in ne bo razočarala Newyorčanov". Ob nastopu mandata je obljubila več transparentnosti in boljše delovno okolje kot za čase njenega predhodnika. Napovedala je tudi več kadrovskih zamenjav.

63-letnica za prihodnje leto načrtuje tudi kandidaturo za guvernerko. Prvič v zgodovini zvezne države večino najpomembnejših položajev zasedajo ženske. Senatno večino vodi Andrea Stewart-Cousins, generalna tožilka je Letitia James, položaj glavne sodnice zaseda Janet DiFiore.

Novo guvernerko kmalu čakajo pomembne odločitve glede upravljanja pandemije covida-19, saj se epidemične razmere v New Yorku slabšajo. Število okužb se je v primerjavi s koncem junija povečalo za 1370 odstotkov, poroča National Public Radio (NPR). Hochul je napovedala, da bi lahko kot enega izmed ukrepov uvedla obvezno nošenje mask v osnovnih šolah, medtem ko je Cuomo trdil, da ta odločitev ni v njegovi pristojnosti.

Zvezna država je prav tako v zaostanku glede podeljevanja denarne pomoči najemnikom stanovanj, prizadetih med pandemijo. Do zdaj so sprostili le šest odstotkov od predvidenih dveh milijard dolarjev v ta namen. Več tisoč gospodinjstvom grozi prisilna izselitev, če zvezna država umakne trenutno veljavno zaščito pred deložacijami. Stopnja zaposlenosti se medtem v New Yorku izboljšuje, a je brezposelnost še vedno dvakrat večja kot pred pandemijo.

Cuomo je odstopil po desetih letih vodenja New Yorka. Foto: Reuters
Cuomo je odstopil po desetih letih vodenja New Yorka. Foto: Reuters

Cuomo kljub ugotovitvam uradne preiskave ne priznava spolnega nadlegovanja

Cuomo je pred dvema tednoma napovedal, da bo po desetih letih na položaju guvernerja raje odstopil, kot se soočil s procesom impičmenta. Tudi v ponedeljkovem poslovilnem govoru ni priznal krivde za spolno nadlegovanje, skušal se je prikazati kot žrtev "medijske gonje", še poroča NPR.

Uradna preiskava je sicer ugotovila, da je Cuomo spolno nadlegoval najmanj enajst žensk. V preiskavi so še poudarili, da je demokrat ustvaril ozračje strahu na delovnem mestu. Zaradi dogajanja ga je k odstopu pozvalo več demokratov, tudi predsednik ZDA Joe Biden.

Hochul namestnica guvernerja Cuoma od leta 2014

Kathy Hochul se je rodila leta 1958 v Buffalu na severu države New York. Izvira iz delavske družine. Poročena je z nekdanjim zveznim tožilcem Williamom Hochulom, s katerim imata dva otroka. Leta 1980 je diplomirala na univerzi Syracuse, študij prava pa je dokončala na Katoliški univerzi Washingtona leta 1984.

V Washingtonu je med drugim delala za nekdanjega demokratskega senatorja iz New Yorka Daniela Patricka Moynihana. Pozneje je bila mestna svetnica v Hamburgu južno od Buffala, leta 2011 pa je osvojila posebne volitve v zvezni kongres, vendar je potem sedež izgubila že naslednje leto na rednih volitvah.

Velja za konservativno demokratko. Cuomo jo je leta 2014 povabil, naj kandidira za podguvernerko, kar je sprejela ter skupaj z njim zmagala, uspeh pa je ponovila tudi leta 2018.