Večina nezakonitega orožja pride v Mehiko iz ZDA. Foto: Reuters
Večina nezakonitega orožja pride v Mehiko iz ZDA. Foto: Reuters

Tožba podjetjem očita, da so vedela, da prispevajo k nezakoniti trgovini z orožjem, ki jo povezujejo s številnimi smrtmi, poroča BBC.

Mehika zahteva približno 10 milijard dolarjev odškodnine, a končni znesek naj bi določilo sodišče. Tožena ameriška podjetja, med katerimi sta Smith & Wesson in Barrett Firearms, se na tožbo še niso odzvala.

Mehika je tožbo vložila v sredo na sodišču v ameriški zvezni državi Massachusetts.

Vlada v Ciudadu de Mexico je sporočila, da želi s tožbo "končati ogromno škodo, ki jo podjetja povzročajo z dejavnim omogočanjem nezakonite prodaje njihovih pušk mamilarskim kartelom in drugim kriminalcem v Mehiki".

Proizvajalci orožja se zavedajo, da se njihovi izdelki uporabljajo v nezakonitih dejavnostih proti civilistom in oblastem v Mehiki, je sporočilo mehiško zunanje ministrstvo.

Kot očita Mehika, ameriška podjetja "s trženjskimi strategijami promovirajo orožje, ki je še smrtonosnejše, brez varovalnih mehanizmov ali sledljivosti".

Po podatkih mehiške vlade okoli 70 odstotkov orožja, ki se pretihotapi v Mehiko, pride iz ZDA. Leta 2019 so v Mehiki več kot 17.000 umorov povezali s pretihotapljenim orožjem.

Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je dejal, da bodo s tožbo uspeli in da bodo drastično zmanjšali nezakonit vnos orožja v državo.

Strokovnjaki medtem dvomijo o možnosti Mehike za uspeh s tožbo. Lorenzo Meyer s kolidža v Mehiki je tako dejal, da ameriška zakonodaja praktično onemogoča, da bi bili proizvajalci orožja kaznovani zaradi nezakonite prodaje orožja.