Foto: AP
Foto: AP

Po besedah tožilke Letitie James je NRA na milijone dolarjev preusmerila vodilnim članom organizacije, vključno z izvršnim direktorjem Waynom LaPierrom, za njihovo osebno rabo.

Sorodna novica "Ne uporabite mojega pravega imena. Nočem, da mi ukradejo orožje."

"Zaradi več let resnih kršitev poskušamo doseči popolno razpustitev NRA-ja," je povedala Jamesova.

MMC-pogovor s članom NRA-ja

MMC se je pred časom v Arizoni pogovarjal s članom NRA-ja, veteranom vietnamske vojne in upokojenim vojaškim pilotom Lanceom Farrarjem. Vabljeni k branju.

Pri NRA-ju so tožbo opisali kot "neutemeljen, vnaprej načrtovan napad", poroča BBC.

Jamesova je dejala, da so štirje toženci – LaPierre, Wilson Phillips, Joshua Powell in John Frazer – v NRA-ju "uvajali kulturo samorazporejanja, spornega upravljanja in malomarnega nadzora, ki je bila nezakonita, zatiralna in goljufiva".

Sorodna novica Milice v ZDA: orožarski fanatiki ali pravi domoljubi?

Tožilka je navedla vrsto obtožb proti obtožencem, še posebej pa izpostavila 70-letnega LaPierra, ki je že skoraj 30 let obraz vplivnega orožarskega lobija, kot "osrednjo figuro za zločini organizacije".

Najbolj na udaru je dolgoletni obraz NRA-ja Wayne LaPierre. Foto: AP
Najbolj na udaru je dolgoletni obraz NRA-ja Wayne LaPierre. Foto: AP

Z zasebnim letalom na Bahame

Eden od primerov, navedenih v tožbi, navaja, da je LaPierre z zasebnim letalom najmanj osemkrat obiskal Bahame na račun sredstev, namenjenih za NRA. Skupna vrednost teh izletov? Pol milijona dolarjev.

Korupcija znotraj NRA-ja je tako široko razmahnjena, da je njena popolna razpustitev nujna, je še dejala Jamesova.

Jamesova, demokratinja, je ob tem zavrnila očitke, da so na tožbo proti NRA-ju, tesno povezanim z republikansko stranko, vplivala njena lastna politična prepričanja.

"Sledili smo dejstvom in zakonu," je dejala. "Prišli smo do sklepa, da je NRA, na žalost, služila kot osebna hranilnica štirim obtožencem."

Velik podpornik NRA-ja (in obratno) je tudi aktualni predsednik. Foto: AP
Velik podpornik NRA-ja (in obratno) je tudi aktualni predsednik. Foto: AP

Nedotakljivost drugega amandmaja

NRA je bila ustanovljena leta 1871 kot rekreativna skupina, katere namen je bil "promovirati in spodbujati rekreativno streljanje", a je zrasla v eno najmočnejših političnih organizacij v ZDA.

NRA zdaj močno lobira proti vsem oblikam nadzora nad orožjem, njeno goreče prepričanje pa je, da bodo ZDA varnejše z več orožja v rokah njenih prebivalcev. Drugi amandma, ki daje Američanom pravico do orožja, je za NRA svet in nedotakljiv.

NRA porabi okoli 250 milijonov dolarjev letno, kar je precej več kot vse ameriške organizacije, ki se borijo za nadzor nad orožjem, skupaj.

Newyorška tožilka Letitia James. Foto: Reuters
Newyorška tožilka Letitia James. Foto: Reuters

Organizacija ima – ali pa je imela – tudi kar nekaj vidnih članov, vključno z nekdanjim ameriškim predsednikom Georgeem Bushem starejšim, nekdanjo podpredsedniško kandidatko Sarah Palin ter igralca Toma Sellecka in Whoopi Goldberg.

NRA je na volitvah leta 2016 podpirala Donalda Trumpa, v zadnjih letih pa je bila na udaru predvsem zaradi vrste strelskih pokolov v ameriških šolah.