Foto: EPA
Foto: EPA

Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je že začela preiskavo.

Letalo s 135 potniki in šestimi člani posadke na krovu je z letališča v Denverju vzletelo v nedeljo ob 8.15 po krajevnem času, namenjeno pa je bilo v Houston.

Ob dogodku se je povzpelo približno 3140 metrov visoko, vrnilo se je 25 minut po vzletu. Potniki so nato v Houston s približno štiriurno zamudo prispeli z drugim letalom iste družbe.

V Southwest Airlinesu, ki ima to letalo v uporabi od junija 2015, so za ameriško televizijo CNN povedali, da ob incidentu nihče na krovu ni bil ranjen, in se opravičili potnikom. "Potnikom se opravičujemo za povzročene nevšečnosti in zamude. Varnost za naše stranke in zaposlene je naša največja prioriteta," so dodali.

Televizija ABC News je poročala, da so v letalski družbi pojasnili, da je bil razlog za dogodek "mehanske narave". Potnike so preusmerili na druge polete. V družbi niso hoteli pojasniti, kdaj je bil nazadnje opravljen servis motorja.

Več ameriških medijev pa je predvajalo videoposnetke potnikov, na katerih je bilo videti pokrov, ki visi in plapola v vetru.

Model letala 737-800 je sicer veljal za najbolje prodajanega v prejšnji generaciji 737. Znan je kot 737 NG. Zamenjal ga je model 737 MAX.

V Boeingu, ki je bil v zadnjih mesecih predmet več primerov varnostnih incidentov, novega dogodka javno še ne komentirajo.

Najresnejši med incidenti je bil januarski z odpadlimi vrati na letalu 737 Max 9. Boeing je letalskemu prevozniku Alaska Airlines zato plačal okoli 160 milijonov dolarjev kompenzacije.

FAA pa je odredil večtedensko prizemljitev okoli 170 teh letal po vsem svetu, Boeingu prepovedal povečanje proizvodnje teh letal, ukazal pa mu je tudi pripravo celovitega načrta za opredelitev vprašanj glede nadzora kakovosti v 90 dneh.