Jeffrey Epstein je pred smrtjo čakal na sojenje zaradi trgovine z mladoletnicami. Foto: AP
Jeffrey Epstein je pred smrtjo čakal na sojenje zaradi trgovine z mladoletnicami. Foto: AP

Moška sta obtožena, da razvpitega zapornika nista preverila vsake pol ure in da sta potvorila dolge zapisnike, kako sta ga.

Epstein je namreč že julija skušal storiti samomor, zaradi česar so ga premestili v posebej nadzorovan del zapora.

Epsteina, ki je čakal na sojenje zaradi obtožb trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje, so avgusta našli obešenega v njegovi zaporniški celici. Milijarderjevo smrt so oblasti uradno označile za samomor, a s tem niso potihnile številne teorije zarot, da je bil Epstein umorjen, ker je preprosto vedel preveč umazanij bogatih in vplivnih.

Ovadbi zoper paznika, 31-letnega Tovo Noela in 41-letnega Michaela Thomasa, sta prvi, ki sta izšli iz kazenske preiskave Epsteinove smrti.

Številni menijo, da so Epsteina ubili, ker je vedel preveč. Foto: AP
Številni menijo, da so Epsteina ubili, ker je vedel preveč. Foto: AP

"Ogoljufala sta ZDA"

Po navedbah tožilca Geoffreyja Bermana sta paznika "vztrajno zanemarjala obvezno preverjanje zapornikov in lagala v uradnih dokumentacijah, da bi prikrila svoje zanemarjanje službenih dolžnosti".

"Večji del svojih izmen sta presedela za svojo mizo, brskala po spletu in se zadrževala v skupnem prostoru paznikov," piše v izjavi.

Nato sta podpisala "lažna potrdila", da sta izvedla pregled zapornikov. Noela in Thomasa so ovadili zaradi "potvarjanja uradne dokumentacije in ogoljufanja ZDA". "Paznika obtožujemo, da sta potvarjala dokumente, da bi ustvarila videz, da sta sledila protokolom. Varnostna tveganja, ki jih ustvarja tak tip vedenja, so neznanska," je dejal v izjavi pomočnik direktorja FBI-ja William Sweeney.

Posnetki nadzornih kamer kažejo, da v del zapora, kjer je bila Epsteinova celica, tisti večer ni vstopil noben drug. Ameriški državni tožilec William Barr je že avgusta ukazal suspenz obeh paznikov. Zvezni preiskovalci so Noelu in Thomasu pozneje ponudili dogovor za milejšo kazen, a sta jo zavrnila, navaja AP.

Enkrat že obsojen

66-letni Epstein se je julija na sodišču v New Yorku izrekel za nedolžnega spolnih zlorab več deset deklet, od katerih je bilo nekaterim zgolj 14 let.

Mladoletnice je Epstein spolno izkoriščal najmanj od leta 1999 do leta 2007, leta 2008 pa je bil obsojen zaradi napeljevanja mladoletnic k spolnim odnosom, a bil za to po posredovanju floridskega tožilstva obsojen na zgolj 13 mesecev zapora, ki ga je preživel večinoma na prostosti.

A "primer Epstein" ima precej večje razsežnosti od zgolj obtožb proti floridskemu finančniku. Med njegove dobre prijatelje in redne goste v njegovih vilah so se namreč svojčas šteli nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, britanski princ Andrew in tudi zdajšnji predsednik ZDA Donald Trump.

Ta je leta 2002 v pogovoru za revijo New York dejal, da Jeffa pozna 15 let in da je imeniten fant.