ZDA se s talibani pogajajo, ker bi rade čim prej umaknile svoje sile iz Afganistana. Foto: AP
ZDA se s talibani pogajajo, ker bi rade čim prej umaknile svoje sile iz Afganistana. Foto: AP

Pentagon je zaprosil za kritje stroškov, kot so prevoz, nastanitev in hrana, je povedal Kevin Spicer, predstavnik demokratskega kongresnika Petra Viscloskyja za BBC.

A kongres je prošnjo zavrnil, ker bi tovrstna asistenca dejansko pomenila materialno podporo teroristom, je še povedal Spicer.

Od oktobra lani je imela ameriška vlada šest krogov mirovnih pogajanj s talibani v katarski prestolnici Dohi, cilj pogovorov pa je tlakovanje poti za varen umik ZDA iz Afganistana.

"Obrambno ministrstvo je za fiskalno leto 2020 zaprosilo za finančna sredstva za podporo določenih spravnih dejavnosti, vključno z logistično podporo pripadnikom talibanov, marca letos pa so poslali kongresnemu odboru obvestilo, da bodo za podobne dejavnosti uporabili sredstva iz fiskalnega leta 2019," navaja Spicer.

Povračila izrecno prepovedana

V sredo je kongresni pododbor za obrambo odobril proračun 690,2 milijarde dolarjev, ki pa izrecno prepoveduje povračila sredstev za borce.

Visclosky, ki odboru predseduje, je v proračun vključil omenjeni člen, ker bi prošnja za financiranje borcev kršila zakone, ki prepovedujejo materialno podporo terorističnim skupinam.

Ob tem se je skliceval na "še vedno potekajoče operacije talibanov proti ameriškim vojakom in njihovo vztrajno nepriznavanje tako afganistanske vlade kot ženskih pravic".