ZDA pritiskajo na Kitajsko tudi prek aplikacij za mobilne telefone. Foto: Reuters
ZDA pritiskajo na Kitajsko tudi prek aplikacij za mobilne telefone. Foto: Reuters

"Aplikacije iz Ljudske republike Kitajske ogrožajo našo zasebnost, širijo računalniške viruse in trosijo propagando in lažne informacije," je dejal ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Zato jih je po njegovem mnenju treba umakniti iz trgovin ameriških operaterjev in proizvajalcev pametnih telefonov.

Poleg aplikacije za deljenje videovsebin Tiktok, ki je v zadnjem času deležna velike pozornosti, je Pompeo omenil tudi na Kitajskem zelo popularno aplikacijo za sporočanje Wechat. Ni sicer znano, kdo in po kakšnih merilih bo preverjal, katera aplikacija je vredna zaupanja in katera ne.

Pompeo obljublja tudi, da osebni podatki ameriških državljanov in podatki ameriških podjetij ne bodo dostopni v oblačnih storitvah kitajskih ponudnikov, kot so Alibaba, Baidu in Tencent. Poleg tega namerava ameriška vlada preprečiti dostop kitajskim operaterjem, kot je China Mobile, do ameriških telekomunikacijskih omrežij.

Ameriški zunanji minister je tudi pozval podjetja iz drugih držav, naj svojih aplikacij ne ponujajo prek trgovine kitajskega proizvajalca pametnih telefonov Huawei. Ta namreč vzpostavlja svojo lastno trgovino za aplikacije, saj zaradi ameriških sankcij pri svojih novih modelih ne more več uporabljati Googlove trgovine za telefone z operacijskim sistemom Android Play Store.

Ameriška vlada Huaweiju med drugim očita vohunjenje, kar pa v podjetju ves čas zanikajo.

V primeru Tiktoka je ameriški predsednik Donald Trump pred kratkim omenil možnost prepovedi uporabe v ZDA, ker naj bi se dogajale zlorabe osebnih podatkov uporabnikov. V Tiktoku odgovarjajo, da podatkov niso nikoli delili s kitajskimi oblastmi.