Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je preiznal, da z ZDA že več mesecev potekajo tajni pogovori. Foto: Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je preiznal, da z ZDA že več mesecev potekajo tajni pogovori. Foto: Reuters

"Pogovarjamo se z več predstavniki Venezuele. Venezueli pomagamo, kolikor lahko," je dejal ameriški predsednik Donald Trump, in še, "ne želim povedati, s kom govorimo, a pogovori potekajo na zelo visoki ravni," je zatrdil.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je Trumpove trditve pozneje potrdil: "Tako kot sem si prizadeval za dialog v Venezueli, sem si prizadeval tudi za način, da bi predsednik Donald Trump resnično poslušal Venezuelo."

ZDA skušajo sicer s sankcijami pritisniti na venezuelskega predsednika, da bi odstopil. Na začetku meseca so uvedle popolno prepoved poslovanja z venezuelsko vlado in posamezniki, povezanimi z venezuelskimi oblastmi. Maduro je v odzivu prekinil pogovore z opozicijo pod vodstvom samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja, ki ga skupaj s še okoli 50 drugimi državami priznavajo tudi ZDA.

Napredek v pogovorih

Vendar naj bi pogovori med vlado in opozicijo po neuradnih informacijah kljub temu potekali, poroča nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. V pogovorih naj bi dosegli napredek, saj naj bi venezuelska vlada izrazila pripravljenost na predčasne volitve, ki so glavna zahteva opozicije, ta pe je v zameno pripravljena članom venezuelske oblasti ponuditi amnestijo. Vlada sicer vztraja pri kandidaturi Madura, zahteva pa tudi umik mednarodnih sankcij, ob sklicevanju na vire iz obeh taborov, poroča FAZ.

Zaradi hude politične in gospodarske krize je Venezuelo zapustilo že štiri milijone ljudi. Od tega jih je 1,4 milijona v Kolumbiji, ki je v torek sporočila, da ji primanjkuje sredstev za njihovo oskrbo.

Za letos so namreč prejeli 96 milijonov dolarjev mednarodne pomoči za oskrbo prebežnikov, kar predstavlja le 30 odstotkov denarja, ki bi ga potrebovali. Na prebežnika je to 68 dolarjev, kar je manj, kot prejmejo begunci v Siriji ali Južnem Sudanu, je povedal kolumbijski zunanji minister Carlos Holmes Trujillo.