Predsednika sta si izmenjala nogometna dresa. Foto: EPA
Predsednika sta si izmenjala nogometna dresa. Foto: EPA

Bolsonaro je že na poti tvital pohvale ameriškemu predsedniku in izražal ponos, da ga imenujejo za "tropskega Trumpa". Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton pa je ob napovedi "zgodovinske prerazporeditve odnosov med dvema največjima demokracijama zahodne poloble" izjavil, da bi lahko Trumpa imenovali Bolsonara Severne Amerike.

Brazilijo je do lanske izvolitve desnega populista Bolsonara vodila levica, ki ZDA ni bila naklonjena. Bolsonaro je pred obiskom tvitnil, da prvič po dolgih letih v Belo hišo prihaja brazilski predsednik, ki ni proti ZDA.

Ameriški predsednik je na skupni tiskovni konferenci dejal, da si z Bolsonarom delita številna stališča. Brazilski predsednik napoveduje umik Brazilije iz pariškega podnebnega sporazuma, kar je Trump že storil. Za televizijo Fox News je Bolsonaro pred srečanjem izrazil trdno podporo prizadevanjem Trumpa, da na meji z Mehiko zgradi zid.

Voditelja sta poudarila, da si delita številna stališča, in se zavzela za dobre državne odnose. Foto: EPA
Voditelja sta poudarila, da si delita številna stališča, in se zavzela za dobre državne odnose. Foto: EPA

"Brazilija in ZDA si stojijo ob strani v prizadevanjih za delitev svoboščin, spoštovanja do tradicionalnega in družinskega načina življenja, spoštovanja Boga – našega stvarnika, proti ideologiji spola in proti politični korektnosti ter proti lažnim novicam," je dodal Bolsonaro, tako kot Trump tudi sam aktiven tviteraš.

Oba voditelja se zavzemata tudi za dostopnost orožja. Prav tako sta oba predsednika znana po rasističnih in sovražnih ter podcenjevalnih izjavah do žensk.

Vojaško posredovanje proti Venezueli ostaja na mizi

Prav tako obe državi podpirata samooklicanega začasnega predsednika Venezuele Juana Guiadoja. Trump je na konferenci dejal, da ZDA še niso uvedle najostrejših sankcij proti Venezueli. Na novinarsko vprašanje o vojaškem posredovanju je dejal, da so vse možnosti še vedno na mizi.

Trump za vstop Brazilije v Nato in OECD

Bolsonaro je Trumpa povabil na obisk v Brazilijo. Foto: EPA
Bolsonaro je Trumpa povabil na obisk v Brazilijo. Foto: EPA

Trump se je na srečanju zavzel za vključevanje Brazilije v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Osmo največje gospodarstvo na svetu je za vstop v organizacijo, v kateri je okoli 30 držav, zaprosilo že leta 2017.

Ameriški predsednik je dejal, da bi južnoameriško državo uvrstil med pomembne zaveznice, ki niso članice zveze Nato, mogoča pa je tudi pridružitev Natu.

Bolsonaro je ocenil, da so okrepili vojaško sodelovanje z ZDA. Predsednika sta napovedala tudi podpisa tehničnega sporazuma, ki omogoča izstreljevanje ameriških satelitov iz Brazilije.

Ameriška pšenica v Brazilijo

Predsednika sta se v skupni izjavi zavezala tudi krepitvi gospodarskega in trgovinskega sodelovanja. Povečati želita število delovnih mest ter odstraniti prepreke za trgovino in investicije. Bolsonaro je napovedal, da bo Brazilija letno uvozila 750 tisoč ton ameriške pšenice po ničelni carinski stopnji.