Shod je potekal v deževnem vremenu. Foto: Reuters
Shod je potekal v deževnem vremenu. Foto: Reuters

Po navedbah organizatorjev shoda se je zbralo 10.000 ljudi iz vseh ZDA. Protestniki so se zbrali pred Belo hišo, nekateri med njimi so se priklenili na ograjo, poroča BBC.

"Zame ni nič bolj vredno kot boriti se za ta cilj – našo temeljno pravico do telesne avtonomije," je dejala 33-letna odvetnica Lauren Pierce. "Vredno je, tudi če to pomeni zavzeti prostor in biti aretiran," je dodala protestnica, ki je pripotovala iz 2100 kilometrov oddaljenega Dallasa iz Teksasa.

Leta 1973 je vrhovno sodišče ZDA v primeru Roe proti Wade razsodilo, da imajo ženske pravico do splava v prvih treh mesecih nosečnosti. V drugem in tretjem trimesečju je omogočilo omejitve in prepoved splava.

Vrhovno sodišče je z razveljavitvijo lastne odločitve posameznim zveznim državam omogočilo tudi prepoved splava pred 12. tednom nosečnosti.

Teksas je ena izmed desetih ameriških zveznih držav, kjer so pravico do splava že prepovedali, še več zveznih držav naj bi sledilo zgledu. Povprečna razdalja vožnje za nosečnico iz Teksasa, ki želi opraviti splav v prvih 20 tednih nosečnosti, do najbližje klinike za opravljanje splava v eni izmed drugih zveznih držav, je približno 400 kilometrov, ob tem navaja raziskovalna skupina Guttmacher Institute.

Na shodu, ki ga je organizirala skupina Shod žensk (Women's March), so številni izražali nezadovoljstvo s predsednikom Joejem Bidnom, saj da bi moral storiti več za zaščito pravice do splava. Demokratska in republikanska stranka sta na shodu bili deležni približno enako glasnih vzklikov podpore, še navaja BBC.

Biden podpisal izvršni ukaz

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek sicer podpisal izvršni ukaz, s katerim želi zaščititi pravico Američank do splava. Z odlokom je zdravstvenemu ministrstvu odredil, naj zaščiti zdravstveno oskrbo pri izvajanju splava, vključno z dostopom do zdravil, tablet za splav in kontracepcijo, ter zagotovi varovanje osebnih podatkov nosečnic.

Bidnova moč je sicer omejena, saj ne more vsiliti nove zakonodaje kongresu niti ne more razveljaviti odločitve vrhovnega sodišča, ki je pravico do odločanja o splavu predala posameznim zveznim državam.