Trump je glavni republikanski kandidat za letošnje predsedniške volitve, na katerih mu javnomnenjske ankete napovedujejo zmago. Foto: Reuters
Trump je glavni republikanski kandidat za letošnje predsedniške volitve, na katerih mu javnomnenjske ankete napovedujejo zmago. Foto: Reuters

Zvezna obtožnica Trumpa bremeni spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020 in spodbujanja k napadu na zvezni kongres, njegovi odvetniki pa so obtožbe skušali spodbujati s s sklicevanjem na absolutno imuniteto pred kazenskim pregonom, ki naj bi jo imel kot predsednik države.

Tričlanski senat prizivnega sodišča ZDA za okrožje Columbia je zavrnil navedbe odvetnikov, da Trumpa ni mogoče preganjati, ker naj bi se obtožbe nanašale na njegove uradne dolžnosti kot predsednika.

"V tem kazenskem primeru je nekdanji predsednik Trump postal državljan Trump z vsemi obrambami kot kateri koli drugi obtoženec," je soglasno sklenil senat in dodal, da ga kakršna koli imuniteta, ki ga je ščitila kot predsednika, ne ščiti več pred kazenskim pregonom.

Primer verjetno na vrhovno sodišče

Trump se bo skoraj gotovo pritožil na razsodbo, ki je spodkopala njegov poskus, da bi zavlačeval s sojenjem in se z morebitno zmago na letošnjih volitvah izognil kazenskim postopkom ter več civilnim tožbam. Njegova verjetna pritožba pomeni, da bo o primeru dokončno odločilo vrhovno sodišče, na katerem pa imajo republikanski sodniki večino.

Prizivno sodišče je pred tem že zavrnilo sklicevanje Donalda Trumpa na imuniteto v primeru zasebne tožbe kongresnih policistov zaradi napada Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja 2021.

Nekdanji predsedniki ZDA uživajo imuniteto pred tožbami, ko so na položaju. Vprašanja imunitete doslej ni bilo treba pojasnjevati, ker noben nekdanji predsednik pred Trumpom ni bil v kazenskem postopku.

Trumpovi odvetniki so trdili, da so nekdanji predsedniki upravičeni do obsežne pravne zaščite in jih ni mogoče kazensko preganjati zaradi uradnih dejanj, če jih pred tem ne obtoži predstavniški dom in če senat izglasuje njihovo odstavitev.

Predstavniški dom je dvakrat glasoval za odstavitev Trumpa, a je obakrat nato senat glasoval za oprostitev obtožb.

O imuniteti Trumpa bo odločalo vrhovno sodišče