V Philadelphii se je zbralo več sto protestnikov. : Reuters
V Philadelphii se je zbralo več sto protestnikov. : Reuters

Gre za zadnjega v vrsti primerov pretirane uporabe sile oz. policijskega nasilja, ki je spomladi in poleti v ZDA povzročilo hude proteste. Družina Walterja Wallacea je v ponedeljek poklicala na nujno številko reševalce, da ga odpeljejo na zdravljenje. Prišla sta dva policista in ga ustrelila, ko je stopal proti njima in se ni odzval na ukaze, naj vrže nož na tla. Policista sta večkrat zavpila, naj vrže nož na tla, ljudje, ki so bili okoli, skupaj z Walterjevo mamo, pa so kričali na policista, naj ne streljata, ker ga poznajo in ni nevaren. 27-letnika sta ubila z desetimi streli.

V Philadelphii znova izbruhnili nemiri

Župan Jim Kenney je napovedal, da bo izvedena temeljita preiskava dogodka, in izrazil sožalje družini ustreljenega. Sožalje sta izrazila tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden in podpredsedniška kandidatka Kamala Harris. V izjavi sta ljudi pozvala k mirnim protestom in zavrnila nasilje. "Nič ne more opravičiti nasilja. Ropanje ni protest, ampak zločin in odvrača pozornost od resničnih tragedij," sta dejala.

Policija je v ponedeljek zvečer aretirala okoli 90 ljudi, najmanj 30 policistov pa je končalo v bolnišnici, saj so ljudje vanje metali kamenje, steklenice in druge zadeve. Spopadi v Philadelphii za demokrate prihajajo ob nepravem času, saj je Pensilvanija ključna država za zmago na predsedniških volitvah, demokrati pa brez velike volilne udeležbe v velikih mestih, kot je Philadelphia, ne morejo zmagati, ker je podeželje republikansko.

Teden dni pred tem je policist streljal na vozilo 19-letnega Marcellisa Stinnetteja v Waukeni severno od Chicaga. Njegova zaročenka trdi, da so streljali brez razloga in 19-letnika pustili na tleh izkrvaveti. Policija trdi, da je skušal pobegniti policijskemu nadzoru. Dekle je bilo ranjeno in tako kot ustreljeni neoboroženo.

Protesti v ZDA potekajo vse od maja, ko je policist v Minneapolisu med aretacijo zadušil Georgea Floyda. "Amerika, kdaj se bo to končalo? Koliko temnopoltih še morajo ubiti zaradi policijske surovosti, pretirane sile, sistematičnega rasizma in namerne brezbrižnosti?" je dejal Ben Crump, ki zastopa številne družine ustreljenih.