Foto: EPA
Foto: EPA

"Njegova družina verjame v čudež, vendar pa je diagnoza zdravnikov, da je hrom, saj so mu naboji s prestrelitvijo vretenc poškodovali hrbtenico. Jacob Blake bi potreboval čudež, da bi znova hodil," je dejal odvetnik ustreljenega 29-letnega Jacoba Blaka Ben Crump.

Oče treh otrok je strelne rane dobil še v želodec, poškodovana ima tudi jetra in ledvice. Odstraniti so mu morali še večji del debelega in tankega črevesa, je sporočil njegov odvetnik.

Sorodna novica V Wisconsinu protesti zaradi policijskega streljanja na temnopoltega moškega

Ozadje aretacije še vedno ni pojasnjeno

Policija trdi, da se je v nedeljo odzvala na klic zaradi družinskega nasilja. Za zdaj še vedno ni znano, kdo je sploh poklical policijo, koliko policistov je bilo vpletenih v akcijo in kaj se je dogajalo pred samim streljanjem.

S posnetkov je razvidno, da je Jacob Blake odpiral vrata avtomobila, ko ga je policist zgrabil za majico in začel vanj streljati. Slišati je sedem strelov. Kot je dejala Blakova zaročenka Laquisha Booker, so bili v avtomobilu priča dogodku trije njegovi otroci, ki so ob streljanju začeli kričati.

BBC poroča, da naj bi bilo iz sodnih spisov razvidno, da je bil zoper Blaka izdal nalog za aretacijo zaradi spolnega napada in družinskega nasilja, vendar pa policija ni pojasnila, ali so bili policisti pred samo aretacijo v nedeljo s tem tudi seznanjeni. Policista, ki je streljal, so že suspendirali. Guverner zvezne države Wisconsin pa je obljubil reformo policije.

Izredne razmere v Wisconsinu

Mati poškodovanega Julia Jackson je dejala, da se njen sin bojuje za življenje in da bi bil zelo nezadovoljen, če bi vedel, da je incident sprožil nasilne proteste.

V Wisconsinu so namreč po nedeljskem dogodku izbruhnili nasilni protesti, v katerih so bile poškodovane zgradbe in avtomobili. Guverner Wisconsina Tony Evers je po treh dneh izgredov razglasil izredne razmere, v okrožje Kenosho pa poslal 250 pripadnikov nacionalne garde, da bi zaščitili zgradbe in ponudili pomoč reševalcem ter gasilcem.

V novih izgredih dva ubita

V Kenoshi sta bila v noči na sredo v streljanju ubita dva človeka, en pa hudo ranjen, je sporočila policija. Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti ljudi, ki bežijo po ulici, v ozadju pa je slišati strele, poročajo tuje tiskovne agencije.

Protesti se bodo nadaljevali, dokler policisti, ki so vpleteni v incident, ne bodo identificirani, odpuščeni in aretirani. Za zdaj so le na prisilnem dopustu, identificirali pa jih še niso.

Policija uporabila slepe naboje in solzivec

Le nekaj ur po samem strelnem incidentu v nedeljo se je pred glavno policijsko postajo v okrožju Wisconsina Kenoshu odpravilo več sto ljudi, kmalu pa je na ulicah izbruhnilo vandalsko divjanje, v katerem so izgredniki razbijali avtomobile. Policija je pozvala manjša podjetja, naj bodo zaprta 24 ur, saj so prejeli več klicev o ropih in streljanju.

Pozneje so uvedli tudi policijsko uro, ki pa ni bila spoštovana, zato je policija proti izgrednikom, ki so v policiste metali steklenice z vodo in pirotehniko, uporabila solzivec in slepe naboje.

Streljanje v Kenoshi se je zgodilo tri mesece po tem, ko je smrt Georgea Floyda v Minneapolisu 25. maja izzvala množične proteste proti policijski brutalnosti in rasizmu. Družino Blake bo pravno zastopal Benjamin Crump, ki zastopa tudi družino Floyd.

Izredne razmere v Wisconsinu
Znova nemiri v ZDA: v Kenoshi ubita dva protestnika