Foto: AP
Foto: AP

Obtožba med drugim navaja vrsto lažnih trditev, ki jih je podal Trump, vključno s tisto, da so bile novembrske predsedniške volitve ukradene in da je resnični zmagovalec on.

Demokratska večina predstavniškega doma kongresa je najprej hotela po hitrem postopku glasovati o resoluciji, ki bi podpredsednika ZDA Mika Pencea in kabinet pozvala k odstavitvi Trumpa po 25. amandmaju k ameriški ustavi, ki to omogoča, če predsednika razglasijo za opravilno nesposobnega.

Demokrati grozijo Trumpu z drugo ustavno obtožbo. Foto: Reuters
Demokrati grozijo Trumpu z drugo ustavno obtožbo. Foto: Reuters

Republikanci so to preprečili in demokrati so nemudoma vložili že pripravljeno ustavno obtožbo, ki zajema le točko kaznivega dejanja spodbujanja k vstaji proti ameriški vladi.

Demokrati bodo dali v torek spet na glasovanje resolucijo s pozivom Penceu in kabinetu, naj sprožijo 25. amandma, in to po rednem postopku.

Republikanska manjšina tega ne bo mogla več preprečiti in resolucija bo sprejeta. Pence in ministri Trumpove vlade bodo nato dobili še en dan časa za ukrepanje, za kar ne kažejo nobene volje. Demokrati naj bi potem v sredo dali na glasovanje potrditev ustavne obtožbe.

Trump bo postal prvi predsednik ZDA v zgodovini z dvema ustavnima obtožbama, kar mu je uspelo doseči v le enem štiriletnem mandatu. Prvo ustavno obtožbo so demokrati vložili leta 2019 zaradi pritiska na Ukrajino, naj mu s preiskavo Joeja Bidna pomaga na novembrskih volitvah. Republikanska večina je nato Trumpa lani oprostila in ostal je na položaju.

Druga ustavna obtožba je posledica Trumpovega spodbujanja podpornikov k napadu na kongres, kjer so v sredo formalno potrjevali Bidnovo volilno zmago.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Demokrati ustavne obtožbe ne bodo takoj posredovali v senat, ker tako ali tako ni časa za sodni proces in odločitev o morebitni odstavitvi Trumpa, ki 20. januarja zapušča položaj zaradi izteka mandata. Malce bodo počakali, da prevzamejo večino v senatu in da se ustoliči Bidnova vlada.

Namen ustavne obtožbe ni več odstavitev Trumpa, temveč da se mu prepreči ponovna kandidatura za predsednika ali kateri koli izvoljeni položaj. To bi mu z obsodbo v senatu preprečilo morebitno predsedniško kandidaturo v letu 2024, o kateri naj bi sicer resno razmišljal.

Če bo ustavna obtožba v senatu potrjena, kar je veliko vprašanje, ker je za to potrebna dvotretjinska večina, bo senat glasoval za prepoved Trumpovih političnih kandidatur. Za uspeh te pobude je potem potrebna navadna večina senata.

V ZDA vre – pozivi k Trumpovi odstavitvi

Tudi ameriški diplomati pozvali k odstavitvi

Že v nedeljo pa so ameriški diplomati razposlali dve okrožnici z obsodbo Trumpa zaradi spodbujanja vdora v kongres in s podporo prizadevanjem za njegovo predčasno odstranitev s položaja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Karierni uslužbenci zunanjega ministrstva so sporočili, da lahko vdor v kongres močno škodi verodostojnosti ZDA pri promociji in obrambi demokratičnih vrednot na tujem.

Zunanjega ministra Mika Pompea pozivajo, naj podpre vsakršno zakonito prizadevanje Pencea in drugih članov kabineta za zaščito države, vključno z možnostjo uporabe 25. amandmaja k ustavi, ki omogoča odstavitev predsednika ZDA, če ta ni sposoben opravljati svojih dolžnosti.

Okrožnici sta bili razposlani po tako imenovanem kanalu za izražanje nestrinjanja, ki se običajno uporablja za izražanje nasprotovanja določenim političnim odločitvam. Takšnega izraza proti predsedniku doslej še ni bilo.

Ena od okrožnic diplomatov poudarja, da mora zunanje ministrstvo, torej Pompeo, izrecno obsoditi Trumpovo vlogo v nasilnem napadu na kongres.

V obsodbah napada nikakor ne bi smeli uporabiti Trumpovih besed, ker predsednik glede tega nima nobene verodostojnosti, menijo diplomati.

Biden namerava na čelo Cie imenovati izkušenega diplomata Burnsa

Joe Biden je sporočil, da namerava za direktorja ameriške obveščevalne agencije Cia imenovati dolgoletnega kariernega diplomata Williama Burnsa, ki je služboval po svetu in ga spoštujejo tako demokrati kot republikanci.

"Burns je zgleden diplomat z desetletji izkušenj na svetovnem prizorišču, ki je skrbel, da so naši državljani in naša država varni," je sporočil Biden. Izpostavil je, da delita njegovo globoko prepričanje, da mora biti obveščevalna dejavnost apolitična.

Na položaju bo nasledil Gino Haspel, ki Cio vodi od leta 2018. Ta je položaj prevzela po Miku Pompeu potem, ko ga je Trump imenoval za državnega sekretarja. Če bo potrjen, bo Burns prvi karierni diplomat na čelu Cie v njeni zgodovini.

"Tako kot mi rutinsko obsojamo tuje voditelje, ki uporabljajo nasilje in zastraševanje za vpletanje v mirne demokratične procese in sprevračajo voljo volivcev, bi morale javne izjave zunanjega ministrstva v tem primeru omeniti Trumpa. Kritičnega pomena je, da svetu sporočimo, da v našem sistemu ni nihče – niti predsednik – nad zakonom ali zaščiten pred javno kritiko," pišejo diplomati.

Trumpov zvesti podpornik Pompeo je obsodil vdor v kongres, a predsednika ni omenjal. Največ časa je porabil za zavračanje kritik iz tujine in trditve, da je vse v redu.

FBI pričakuje še več nasilja Trumpovih podpornikov

FBI je policijskim agencijam po ZDA poslala opozorilo, naj na dan inavguracije demokratskega predsednika Joeja Bidna 20. januarja in tudi sicer pričakujejo še več nasilja Trumpovih podpornikov.

Ti načrtujejo nasilne oborožene proteste že, če bi Pence in člani vlade predsednika odstavili v skladu s 25. amandmajem. FBI je identificiral oboroženo skupino, ki namerava priti v Washington že 16. januarja. "Oboroženi protesti se načrtujejo v vseh 50 zveznih državah od 16. do 20. januarja, pred kongresom pa od 17. do 20. januarja," opozarja FBI.

Kongresna policija v sredo ni bila pripravljena na nasilje, okrepitve pa so prispele prepozno. Potekajo preiskave, med drugim, ali je Trump namerno preprečil namestitev nacionalne garde za obrambo kongresa.

Napadalcem na kongres grozijo visoke kazni

Tokrat bi morale biti zvezne, državne in lokalne oblasti po ZDA na nasilne Trumpove podpornike bolje pripravljene. V Washington je že prispelo 6200 pripadnikov nacionalne garde iz New Yorka, Virginije, Pensilvanije, New Jerseyja, Delawara in Marylanda.

Poslopje kongresa je zdaj namesto z nizkimi lesenimi policijskimi pregradami zavarovano z dva metra visoko železno in žičnato ograjo.

Trumpovi podporniki bodo morali v prestolnico potovati pod krinko ali kako drugače kot z letali, saj letalske družbe zanje uvajajo prepovedi poletov. Prišli pa bodo, saj so številni med njimi pripravljeni za "ljubljenega vodjo" tudi umreti.

Na inavguraciji predsednika Bidna pa bo verjetno več njegovih kot pa Trumpovih privržencev in policija bo morala držati obe skupini narazen.

Bosta Donald in Melania Trump predčasno zapustila Belo hišo? Foto: Reuters
Bosta Donald in Melania Trump predčasno zapustila Belo hišo? Foto: Reuters
Biden dobil tudi drugi odmerek cepiva

Joe Biden je prejel tudi drugi odmerek cepiva proti covidu-19, in sicer v isti bolnišnici v Newarku, kjer so ga prvič javno cepili 21. decembra. Ob tem je zagotovil, da bo cepljenje proti novemu koronavirusu njegova prva prioriteta na položaju.

Melania Trump obsodila vdor v kongres

Ameriška prva dama Melania Trump pa je danes po dolgem molku obsodila nasilen vdor v kongres. V svojem prvem odzivu na ta dogodek je dejala, da je razočarana in žalostna. "Popolnoma obsojam nasilje, ki se je zgodilo na Kapitolu. Nasilje je nesprejemljivo," je Trumpova zapisala v izjavi za javnost.

"Razočarana sem in žalostna zaradi tega, kar se je zgodilo pretekli teden. Sramotno se mi zdi, da so se ob teh tragičnih dogodkih pojavile opolzke govorice, neupravičeni osebni napadi in lažne zavajajoče obtožbe na moj račun," je poudarila.

Dodala je, da je navdihujoče, da se je toliko ljudi udeležilo novembrskih predsedniških volitev, vendar pa se ta strast ne sme spremeniti v nasilje. Zdaj morajo stopiti skupaj, poiskati skupne točke ter biti prijazni in močni ljudje, je pozvala in izrazila sožalje družinam umrlih.

Kot je še poudarila, ji je bilo v čast, da je lahko Američanom služila kot prva dama. "Rada bi se zahvalila milijonom Američanov, ki so mojega moža in mene podpirali v zadnjih štirih letih," je zapisala.

Vložena ustavna obtožba proti Trumpu