Poslopje ameriškega kongresa Foto: Reuters
Poslopje ameriškega kongresa Foto: Reuters

Vladne agencije imajo denar uradno le do četrtka, ko bo poteklo proračunsko leto 2021.

V senatu je za zakon glasovalo 50 demokratov, 48 republikancev je bilo proti, za nadaljevanje postopka pa je bilo potrebnih 60 glasov.

Demokrati bodo v tem tednu s potrjevanjem zakona spet poskusili. Prav tako se skušajo dogovoriti o potrditvi 3500 milijard dolarjev vrednega predloga zakona o povečanju socialne in druge porabe.

Oboje lahko resno vpliva na predsedniški mandat Joeja Bidna in možnosti demokratov, da prihodnje leto na kongresnih volitvah ohranijo tesno večino ali jo povečajo. Biden je v ponedeljek dejal, da je optimist, a je načeta enotnost demokratov.

Senatorja John Manchin iz Zahodne Virginije in Kyrsten Sinema iz Arizone sta sicer v ponedeljek glasovala za nadaljevanje financiranja vlade, a zahtevata, da se predlog zakona o povečanju socialne porabe bistveno oklesti.

3500 milijard dolarjev vreden predlog, ki bi financiral brezplačno otroško varstvo, slušne aparate za starejše, zobozdravstvene storitve, šole, podnebje in drugo bi deloma plačali s sredstvi, ki bi jih pridobili z višjimi davki na dobiček korporacij in dohodke bogatih.

Poseben 1000 milijard dolarjev vreden predlog porabe za obnovo infrastrukture je bil v senatu že potrjen, vendar pa mu na poti stojijo levi demokrati v predstavniškem domu, ki ta predlog vežejo na senatno potrditev 3500 milijard dolarjev vrednega socialnega predloga.

Predlog zakona o financiranju vlade do decembra, ko bo morda proračun za leto 2022 že potrjen, vsebuje tudi izredna sredstva pomoči za odpravljanje posledic orkana Ida in druge naravne nesreče, kakor tudi za begunce iz Afganistana. Republikanci so bili uradno proti, ker so demokrati dodali tudi določilo za ukinitev dovoljene meje javnega dolga.