Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sodišče, v katerem imajo konservativno sodniki večino, je odločitev sprejelo s šestimi glasovi za in tremi proti. Vse glasove proti so oddali liberalni sodniki. Razsodilo je, da omejitve glede zbiranja zgodaj oddanih glasov in določilo, kje se lahko odda glasovnica po pošti, ne kršijo prelomnega zakona o volilni pravici iz leta 1965, ki z dopolnilom iz leta 1982 izrecno prepoveduje politiko oziroma prakse, katerih posledica je rasna diskriminacija.

Omenjeni zakon iz leta 1965 je zvezni kongres sprejel, ker so takrat države ameriškega juga z različnimi ukrepi onemogočali volilno udeležbo temnopoltim državljanom.

Kot poroča Al Džazira, je bila odločitev sprejeta v času, ko si več zveznih držav prizadeva za niz omejitev, ki jih podpirajo republikanci, in po neutemeljenih obtožbah nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, da je volitve proti Joeju Bidnu lani izgubil zaradi goljufij in nepravilnosti.

Odločitev vrhovnega sodišča pomeni zmago za republikansko stranko v Arizoni in arizonskega pravosodnega ministra Marka Brnovicha. Republikanci so se namreč pritožili na razsodbo nižjega sodišča, da so tovrstne omejitve nezakonite.

Primer vključuje zakon v Arizoni iz leta 2016, po katerem je nezakonito predati polno izpolnjen volilni listič druge osebe uslužbencu volilne komisije, razen če to član iste družine ali negovalec. Aktivisti namreč včasih zbirajo izpolnjene volilne lističe, da ljudem olajšajo udeležbo na volitvah in povečajo volilno udeležbo. Takšen način zbiranja volilnih lističev je zakonit v večini zveznih držav z različnimi omejitvami.

Druga omejitev, ki so jo nasprotniki želeli odpraviti, je prepoved oddaje volilnega lističa v drugem volilnem okraju kot v tistem, ki je odrejen za določenega volivca oziroma volivko. V nekaterih krajih namreč odrejeni volilni okraji niso blizu domu volivca oziroma volivke.

Alito: To so majhne razlike, ki jih ni treba napihovati

Sodnik Samuel Alito je v mnenju večine zapisal, da nova pravila, ki pomenijo zmerno oviro za volivce, sama po sebi ne kršijo zveznega zakona o volilni pravici. "Vsako pravilo je neko breme. Za volitve je potreben čas in skoraj vsi morajo nekam oditi, če ne drugam, do poštnega nabiralnika," je zapisal. "To, da pravila na nekoga vplivajo različno, samo po sebi ne pomeni, da sistem ni enako odprt za vse oziroma ne daje vsem enake pravice do udeležbe na volitvah. To so majhne razlike, ki jih ni treba napihovati," je še zapisal.

Demokrati medtem republikance v Arizoni obtožujejo, da sprejemajo omejitve glasovanja z namenom oteževanja udeležbe na volitvah pripadnikom etničnih manjšin. Ti volivci namreč v večji meri podpirajo demokrate. Republikanci svoje politike utemeljujejo kot ukrepe za zmanjševanje volilnih prevar, ki pa so po besedah strokovnjakov za volitve v ZDA redke.

Republikanci so vrhovnemu sodišču marca dejali, da bi omogočanje oddaje volilnega glasu na drugih voliščih zmanjšalo možnosti za njihovo zmago in povečalo udeležbo demokratskih volivcev.