Trump poziva Kitajsko in Ukrajino, naj sprožita preiskavo zoper sina njegovega demokratskega rivala. Foto: Reuters
Trump poziva Kitajsko in Ukrajino, naj sprožita preiskavo zoper sina njegovega demokratskega rivala. Foto: Reuters

Sporočila je predstavniškemu domu kongresa predal Kurt Volker, ki je pred tednom dni odstopil z mesta posebnega ameriškega odposlanca za Ukrajino, objavili pa so jih demokrati, ki si prizadevajo za odstavitev predsednika Trumpa.

Demokrati so osredotočeni na julijski telefonski pogovor Trumpa z ukrajinskim kolegom Zelenskim, v katerem je predsednik ZDA sogovornika prosil za "uslugo", in sicer za preiskavo zoper njegovega demokratskega rivala Joeja Bidna in sina Hunterja, ki je več let delal za ukrajinsko energetsko podjetje Burisma.

Joe Biden je za zdaj vodilni med kandidati za demokratsko predsedniško nominacijo, pozivi k preiskavi pa naj bi pomenili pozive k vmešavanju v ameriški volilni proces. Ameriška zakonodaja prepoveduje prošnjo za tujo pomoč v volilne namene.

Le nekaj ur pred klicem je Volker dejal svetovalcu ukrajinskega predsednika, da je srečanje obeh predsednikov vezano na strinjanje Kijeva s preiskavo glede leta 2016, sporočajo iz kongresa. Gre za referenco na, kot poroča BBC, neutemeljene obtožbe, da naj bi se leta 2016 Ukrajina vmešala v predsedniške volitve in pomagala demokratom. ZDA so pod vodstvom republikanskega predsednika tako od Ukrajine pričakovale dve preiskavi, obe povezani z demokrati.

Trump k preiskavi Bidna poziva tudi Kitajsko

V drugi izmenjavi sporočil iz prejšnjega meseca je drug visok ameriški diplomat v Ukrajini Bill Taylor zapisal, da je bilo "noro" zadržati vojaško pomoč Ukrajini, ki je v konfliktu z Rusijo, "v zameno za pomoč pri politični kampanji". Demokrati so že izrazili "resno zaskrbljenost" zaradi vsebine sporočil.

Kijev je medtem sporočil, da bodo ukrajinski tožilci spet pregledali 15 starih preiskav, povezanih z ustanoviteljem Burisme, pri čemer so dodali, da ne poznajo dokazov, ki bi kazali na nepravilnosti v povezavi z Bidnovim sinom.

Trump, ki pravi, da je neupravičeno obtožen in da gre za nov "lov na čarovnice", je medtem javno pozval ne samo Ukrajino, ampak tudi Kitajsko, naj sprožita preiskave zoper Bidnovega sina. Ob tem ni ponudil nobenega konkretnega dokaza o nepravilnostih, poroča BBC.

Kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu se na Trumpov poziv ni odzvalo. Poznavalci Kitajske menijo, da ni verjetno, da bo Peking Trumpov poziv upošteval. Do poziva k preiskavi na Kitajskem prihaja v času ostrega trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko.

Trump je sicer na družbenem omrežju Twitter zapisal, da poziv tujih držav, naj preiskujejo njegovega političnega tekmeca "NIKAKOR ni povezan s politiko".

Trumpova odstavitev s predsedniškega položaja ni verjetna, saj bi morali po preiskavi v predstavniškem domu, ki ga nadzorujejo demokrati, za odstavitev glasovati dve tretjini članov senata, kjer imajo večino republikanci.