Predsednik Piñera je priznal zlorabe represivnih organov pri zatiranju protivladnih protestov. Foto: Reuters
Predsednik Piñera je priznal zlorabe represivnih organov pri zatiranju protivladnih protestov. Foto: Reuters

Na jugu Santiaga de Chile je množica v petek zjutraj oropala in zažgala trgovino. Ko so gasilci prišli na prizorišče, so našli truplo moškega, starega med 30 in 40 let, še dva človeka pa sta kazala znake zadušitve. Moški je umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, je sporočila policija.

Isti dan je umrl še en moški, in sicer dva dni po tem, ko je bil ustreljen v glavo med protestom blizu policijske postaje na jugu glavnega mesta.

V sredo pa je mlajši moški umrl, ko ga je zadel ukradeni avtobus, nogometni navijač pa je bil ubit v torek, ko se je vanj zaletel policijski kombi, poroča Al Džazira.

Ponoči je bila v Santiagu de Chile zažgana še ena trgovina, policija pa je aretirala 16 ljudi. V petek zjutraj je bilo na več cestah videti goreče barikade.

Protesti so se začeli oktobra, sprva zaradi podražitve cen javnega prevoza, nato pa so začeli naslavljati širšo družbeno neenakost v državi in bili kritični do vlade milijarderskega predsednika Sebastiána Piñere. Čez poletne počitnice so se protesti malo umirili, ta teden pa so se spet razvneli.

Do zdaj je v protestih umrlo najmanj 27 ljudi.

Protestniki pozivajo k zdravstveni in izobraževalni reformi, reformi pokojninskega sistema in spremembi ustave, sprejeti leta 1980 v času vojaške diktature.

Predsednik Piñera je sprejel več ukrepov, da bi pomiril protestnike, vključno z dvigom minimalne plače in državnih pokojnin.

Aprila naj bi v državi izvedli referendum glede sprememb ustave.