Vsi štirje nekdanji policisti, ki so bili vpleteni v Floydovo smrt, so obsojeni. Floydu je na vratu klečal Derek Chauvin, zgoraj levo. Foto: Reuters
Vsi štirje nekdanji policisti, ki so bili vpleteni v Floydovo smrt, so obsojeni. Floydu je na vratu klečal Derek Chauvin, zgoraj levo. Foto: Reuters

Grozi jim tudi smrtna kazen ali dosmrtni zapor, vendar pravni analitiki v ZDA ocenjujejo, da bo kazen nižja. Tou Thao, Alexander Kueng in Thomas Lane so pomagali njihovemu nekdanjemu za umor obsojenemu kolegu Dereku Chauvinu pri aretaciji Floyda, ki je umrl zaradi zadušitve, ko mu je Chauvin devet minut in pol klečal na vratu in ga dušil.

Posnetek aretacije je obkrožil svet in v ZDA so izbruhnili množični protesti proti policijskemu nasilju in institucionalnemu rasizmu v ZDA. Chauvin je bil na državnem sodišču Minnesote lani obsojen na 22 let in pol zapora. Zveznim tožilcem je nato priznal krivdo za kršenje državljanskih pravic, zaradi česar mu grozi še kazen med 20 do 25 let zapora.

Tožilci so na sojenju trojici prepričali poroto, da so obtoženi policisti zanemarili svojo dolžnost, ker niso niti poskušali pomagati Floydu z nudenjem prve pomoči. Thao in Kueng sta bila obsojena tudi zaradi tega, ker nista skušala zaustaviti Chauvina. Thao je odganjal priče, Kueng je klečal na Floydovem hrbtu, Lane pa ga je držal za noge.

Chauvin in Thao sta prišla na pomoč manj izkušenima Kuengu in Lanu pri aretaciji Floyda, ki je skušal kupiti cigarete s ponarejenim bankovcem za 20 dolarjev. Vsi trije so se izgovarjali, da je zadeve vodil Chauvin.

Trojici bodo zdaj junija letos še sodili na državnem sodišču zaradi sodelovanja pri umoru Floyda. Njegov nečak Brandon Williams je dejal, da upa, da bo obsodba spremenila zakone in policijske postopke po ZDA.