Trump je namignil na osebno srečanje s kitajskim kolegom Šijem, na katerem naj bi razpravljala o reševanju krize v Hongkongu. Foto: Reuters
Trump je namignil na osebno srečanje s kitajskim kolegom Šijem, na katerem naj bi razpravljala o reševanju krize v Hongkongu. Foto: Reuters

Ob tem je na družbenem omrežju Twitter še zapisal, da bi se lahko sešel s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom glede rešitve politične krize v Hongkongu. Kot je Trump sporočil, nikakor ne dvomi, da Ši želi in je sposoben hitro ter humano rešiti težave v Hongkongu. "Osebno srečanje?" je dodal.

Po njegovem mnenju mora Kitajska krizo v Hongkongu rešiti pred sklenitvijo trgovinskega sporazuma z ZDA. "Seveda hočejo sporazum. A naj najprej humano ravnajo s Hongkongom," je še tvitnil ameriški predsednik.

V Hongkongu od junija potekajo protesti zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. Protesti so se razširili v množično gibanje za več svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo. Zaostrili so se na začetku tega tedna, ko so protesti ohromili hongkonško mednarodno letališče.

Kitajska je nasilne spopade na protestih v zadnjem času večkrat označila za "obnašanje, ki je blizu terorizmu". Kot opozarjajo poznavalci, večkratna uporaba tovrstne retorike kaže, da Kitajska izgublja potrpljenje in da bi se lahko povečala verjetnost posredovanja iz Pekinga. Bojazni, da bi se razmere lahko zaostrile, spodbuja tudi vse večja prisotnost kitajske vojske ob Hongkongu.

ZDA so v sredo sporočile, da so "zelo zaskrbljene" zaradi premikov kitajske vojske na meji s Hongkongom in da pozivajo Kitajsko k spoštovanju "visoke stopnje avtonomije" te nekdanje britanske kolonije.