Brett Kavanaugh je bil po zapletih za vrhovnega sodnika imenovan oktobra lani. Foto: Reuters
Brett Kavanaugh je bil po zapletih za vrhovnega sodnika imenovan oktobra lani. Foto: Reuters

Časopis je objavil prispevek iz nove knjige, v kateri novinarji trdijo, da lahko podkrepijo navedbe nekdanje Kavanaughove sošolke Deborah Ramirez na univerzi Yale o spolnem nadlegovanju med neko zabavo. Njegov nekdanji sošolec Max Stier pa je povedal, da je Zvezni preiskovalni urad (FBI) seznanil s primerom, da je Kavanaugh na zabavi spolno nadlegoval neko drugo sošolko, a primera niso preiskali.

NYT je še poročal, da je najmanj sedem ljudi, med njimi tudi mama Ramirezove, slišalo za incident veliko prej, preden je Kavanaugh postal sodnik. Kavanaugh je obtožbe Ramirezove lansko jesen zanikal med zaslišanjem v senatu za položaj vrhovnega sodnika. Novih navedb še ni komentiral, prav tako ne vrhovno sodišče.

Kavanaughu je v bran stopilo več republikancev, nekateri demokratski predsedniški kandidati, med drugimi senatorki Kamala Harris in Elizabeth Warren, pa so pozvali k njegovi odstavitvi, saj trdijo, da je med lanskim zaslišanjem v senatu lagal pod prisego.

Kavanaugh deležen novih obtožb

Trump: Napadi na nedolžnega sodnika

Kavanaugha je pod svoje okrilje vzel tudi Trump. "Brett Kavanaugh bi moral začeti tožiti ljudi zaradi klevetanja ali pa bi v pomoč moralo priskočiti pravosodno ministrstvo," je tvitnil. Pri tem ni jasno, kakšne ukrepe ministrstva je imel v mislih. Trump je tudi obtožil "radikalne leve demokrate" in "njihove partnerje" medije, da napadajo nedolžnega sodnika in da s tem skušajo vplivati na njegova stališča.

Konservativca Kavanaugha, ki ga je imenoval Trump, je senat potrdil oktobra, potem ko je zanikal obtožbe Ramirezove in profesorice psihologije Christine Blasey Ford o spolnem nadlegovanju. Senat je njegovo imenovanje potrdil s 50 glasovi proti 48.