Brett Kavanaugh je prisegel za dosmrti mandat vrhovnega sodnika. Foto: Reuters
Brett Kavanaugh je prisegel za dosmrti mandat vrhovnega sodnika. Foto: Reuters
Pred Kapitolom so potekali protesti. Foto: Reuters
Brett Kavanaugh
Senatorji so Trumpovega kandidata Kavanaugha potrdili na mesto vrhovnega sodnika. Foto: Reuters
Ameriška prva dama Melania Trump je z obiskom Egipta zaključila končala turnejo po Afriki. V Kairu se je srečala z egiptovskim predsednikom Abdel Fatahom Al Sisijem, ogledala pa si je tudi piramide v Gizi. Na novinarsko vprašanje ob robu obiska je podprla kandidaturo konservativnega Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika ZDA. Foto: Reuters
Po žgoči razpravi Kavanaugh potrjen za sodnika
Politična zmaga Donalda Trumpa

Kandidat ameriškega predsednika Donalda Trumpa Brett Kavanaugh je kljub obtožbam spolnega nadlegovanja po potrditvi senata prisegel kot vrhovni sodnik.

Ameriški senat je na glasovanju s 50 proti 48 glasovom podprl imenovanje zveznega prizivnega sodnika Bretta Kavanaugha na položaj vrhovnega sodnika.
Glasovanja v 100-članskem senatu se je vzdržala republikanska senatorka Lisa Murkowski, republikanski senator Steve Daines pa je bil odsoten zaradi poroke svoje hčere. Joe Manchin iz vrst demokratov je podprl Kavanaugha.

Predsednik Donald Trump je po glasovanju tvitnil čestitko senatu za potrditev "izjemnega kandidata" in napovedal, da bo podpisal njegovo imenovanje, da bo lahko prisegel na položaju, kar je sporočila tudi Bela hiša.

Republikanci imajo v senatu 51 predstavnikov, demokrati z dvema neodvisnima kandidatoma na svoji strani pa skupaj 49.

Nominacijo spremljali protesti in aretacije
Boj za nominacijo v najvišje sodišče v ZDA, ki ima devet sodnikov in zadnjo besedo pri vprašanjih, kot so pravica do splava, pravice žensk, delavcev, nadzor nad orožjem, so spremljali protesti v Washingtonu, okoli kongresa in vrhovnega sodišča kot tudi v senatnih zgradbah.

Protestniki so z vzkliki "Sramota!" z javne galerije v zgradbi zmotili glasovanje, zaradi česar je podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je vodil zasedanje senata, večkrat prekiniti proces in naročiti policistom, naj poskrbijo za red in mir.

Policija je aretirala več sto ljudi. O večjem zborovanju so poročali tudi iz Clevelanda, po poročanju CBS News je policija v Washingtonu aretirala nekaj protestnikov.

Predsednik Trump je težo protestov poskusil zmanjšati z označitvijo, da gre za lažne novice. V zapisu na Twitterju je sporočil, da se je zbrala "majhna množica, okoli 200 ljudi (pa še ti so očitno opazovalci) - ki ne bi zapolnili niti prvih nekaj vrst na naših zborovanjih v Kansasu ali na katerem koli našem zborovanju! Lažni mediji poskušajo zadevo preeenapihniti, pa ni tako!".

Demokrati: preiskava FBI-ja prekratka
Demokrati so prepričani, da na položaj upokojenega zmernega sodnika Anthonyja Kennedyja, ki je občasno prestopal ideološke bregove in med drugim zaščitil pravico žensk do splava, prihaja konservativni sodnik po vzoru Antonina Scalie, Samuela Alita, Clarencea Thomasa.

Imenovanja in potrditev Kavanougha je potekalo v senci obtožb o spolnih zlorabah. Univerzitetna profesorica Christine Blasey Ford trdi, da jo je Kavanaugh pred 36 leti skušal posiliti.

Kavanaugha je spolnega nadlegovanja obtožila še Julie Swetnick, ki naj bi bila leta 1982 žrtev skupinskega posilstva na zabavi, na kateri je bil tudi Kavanaugh, Christine Blasey Ford, Deborah Ramirez pa mu očitata, da ju je spolno nadlegoval, ko sta bili še obe študentki na univerzi Yale.

Kavanaugh obtožbe vseskozi zanika. Njega in Fordovo so v povezavi z očitki zaslišali pred ameriškim senatnim odborom, preiskavo obtožb je izvedla še ameriška Zvezna preiskovalna agencija (FBI), ki so jo demokrati označili za prekratko, premalo temeljito in prepolno ovir s strani Bele hiše.

Čakajoč na kongresne volitve
Tako demokrati kot republikanci so po prisegi Kavanaugha zdaj še bolj zavzeti za bližajoče se volitve v kongresu. Vodja demokratske manjšine Chuck Schummer je razočaranim demokratskim volivcem povedal, da si lahko spremembe, ki jih želijo, zagotovijo na le en način - to je z množično udeležbo na kongresnih volitvah 6. novembra.

Melania podprla Kavanaugha
Prva dama ZDA Melania Trump je medtem med obiskom Egipta podprla Kavanaugha, saj je po njenem mnenju zelo usposobljen za ta položaj. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da je pričal glede obtožb o spolnih zlorabah ter da je FBI preiskal obtožnice. Pri tem je poudarila, da "nasprotuje vsem oblikam zlorab ali nasilja" in da morajo vse žrtve dobiti pomoč.


Po žgoči razpravi Kavanaugh potrjen za sodnika
Politična zmaga Donalda Trumpa