Foto: AP
Foto: AP

Bazzoni zadnjih nekaj mesecev, od kar so proti njemu uvedene sankcije, opisuje kot "nočno moro".

Trumpova administracija je sankcije proti Bazzonijevemu podjetju uvedla v okviru sankcij proti venezuelskemu državnemu naftnemu podjetju.

Ameriško finančno ministrstvo je januarja po pomoti na črni seznam uvrstilo tudi SeriGraphicLab, grafično oblikovalsko podjetje, ki ga ima na Sardiniji v lasti še en Italijan po imenu Alessandro Bazzoni.

Ameriška vlada je leta 2019 uvedla sankcije proti venezuelski državni naftni družbi Petroleos de Venezuela (PDVSA), v poskusu, da bi prisilili v odstop predsednika Nicolása Madura, ki ga ZDA obtožujejo korupcije, kršitev človekovih pravic in prirejanja volilnih izidov leta 2018, ko je bil Maduro znova izvoljen.

V svojih zadnjih dneh v ovalni pisarni je Trump sankcioniral celo vrsto naftnih družb in posameznikov, povezanih s PDVSA.

Protesti Venezuelcev proti ameriškim sankcijam leta 2019. Foto: AP
Protesti Venezuelcev proti ameriškim sankcijam leta 2019. Foto: AP

Hladen tuš na banki

Da je njegovo podjetje, AMG SAS Di Alessandro Bazzoni & C, uvrščeno na seznam sankcioniranih podjetij, je Bazzoni odkril, ko se je oglasil na svoji banki 19. januarja, dan pred prisego Joeja Bidna za novega predsednika ZDA.

"Ko sem slišal, da so moji računi blokirani, sem najprej mislil, da gre za šalo," je povedal Bazzoni za Corriere della Sera. "To so že tako težki časi za nas, lastnike restavracij, zadnje, kar sem potreboval, je bila blokada računov."

Bazzoni je uganko sicer nazadnje rešil sam, ko je vnesel svoje podatke v posebno digitalno platformo ameriške vlade. "Ko sem bil že tam, mi je uspelo dobiti vizum do leta 2023."

Na posodobljenem seznamu na spletni strani finančnega ministrstva ZDA z 31. marca sta izbrisani obe italijanski podjetji. Predstavnik ministrstva je za Reuters povedal, da so na ministrstvu ugotovili, da sta podjetji v lasti drugih Bazzonijev kot tistega, ki ga je Trumpova administracija uvrstila na seznam januarja.

Lastnik veronske restavracije pravi, da se mu za napako ni opravičil nihče, da pa se zahvaljuje novi ameriški vladi za učinkovitost, s katero je posredovala.