Ameriški predsednik je dejal, da bi oporišče v Iraku lahko v prihodnje uporabljali tudi za operacije v Siriji. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je dejal, da bi oporišče v Iraku lahko v prihodnje uporabljali tudi za operacije v Siriji. Foto: Reuters

Trump se je na prvem obisku ameriških vojaških sil na tujem v oporišču zračnih sil Al Asad v Iraku zadržal tri ure in okoli 5.000 ameriškim vojakom v državi predal praznične čestitke.

Ameriški predsednik vojaških sil v Iraku za razliko od Sirije in Afganistana ne namerava krčiti - Irak namerava uporabiti celo kot oporišče za Sirijo, "če bi tam želeli kaj storiti".

Gre za prvi Trumpov obisk katere izmed ameriških vojaških misij v tujini, poroča Washington Post. Trump se je znašel na udaru kritikov, ker v dveh letih predsednikovanja še ni obiskal ameriških vojakov na tujem, kar so njegovi predhodniki za praznike redno počeli. Bela hiša je sporočila, da bosta na poti domov zakonca Trump obiskala še ameriško vojaško oporišče Ramstein v Nemčiji.

Trump je 5.200 ameriškim vojakom v Iraku zaželel vesele praznike. Foto: Reuters
Trump je 5.200 ameriškim vojakom v Iraku zaželel vesele praznike. Foto: Reuters

Trump o umiku iz Sirije: "Ljudje bodo kmalu razmišljali kot jaz"

Ameriški predsednik je dejal, da bo glede napovedanega umika 2.000 ameriških vojakov iz Sirije "veliko ljudi začelo kmalu razmišljati kot on". Zaradi odločitve se je znašel pod plazom kritik, tako iz evropskih zaveznic kot svoje administracije.

ZDA so namreč med vojno v Siriji podpirale kurdske borce, ki so opravili velik delež boja proti t. i. Islamski državi. Po napovedi o ameriškem umiku je Turčija že zagrozila z novo ofenzivo proti Kurdom.

Donald in Melania Trump bosta na poti domov obiskala še oporišče v Nemčiji. Foto: Reuters
Donald in Melania Trump bosta na poti domov obiskala še oporišče v Nemčiji. Foto: Reuters

Zaradi nestrinjanja z umikom iz Sirije je moral mesto obrambnega ministra zapustiti Jim Mattis. Trump je v Iraku namignil, da se mu ne mudi z imenovanjem naslednika.

Kritiki izpostavljajo, da bo tako v Siriji kot v Afganistanu - od koder bo Trump potegnil polovico izmed 14.000 ameriških vojakov - ameriški umik omogočil vzpon skrajnim skupinam.

"Ameriško ljudstvo zahteva zid"

Trump je spregovoril tudi o delnem zaprtju kongresa, ki traja že peti dan. Odprtja ni na vidiku, saj je Trump na odobritev petih milijard dolarjev iz proračuna pripravljen čakati, "dokler bo to potrebno". Krivdo za zaprtje je naprtil demokratski predstavnici Nancy Pelosi - po njegovem mnenju financiranju zidu Pelosijeva nasprotuje le zato, ker si želi pridobiti podporo za mesto predsednice predstavniškega (spodnjega) doma kongresa.

"Ameriško ljudstvo zahteva zid," je prepričan Trump. Na drugi strani javnomnenjska raziskava inštituta Ipsos in Reutersa kaže, da le tretjina Američanov varovanje meje uvršča med tri najpomembnejše politične teme.

Mejna služba po smrtih otrok izvaja preglede

Okrutna politika vlade Donalda Trumpa do migrantov in prosilcev za azil se mora takoj prenehati, preden umre še kakšen otrok.
Amnesty International

Ameriška carinska in mejna služba je po smrti dveh otrok iz Gvatemale začela izvajati zdravstvene preglede zaprtih otrok ob meji z Mehiko. Vladna agencija trdi, da gre za dodatne preglede - poleg tistih, ki so bili opravljeni ob aretaciji in zapiranju.

Carinska in mejna služba sporoča, da potrebuje za zdravstveno oskrbo pomoč drugih vladnih agencij, ker sama ne zmore vsega. Pomoč iščejo pri obalni straži, ministrstvu za zdravstvo in socialo, ministrstvu za obrambo in Zvezni agenciji za posredovanje v nesrečah (Fema).

Ni podatkov o številu otrok v centrih ob meji

Dva otroka umrla po pridržanju

Sredi decembra je umrla sedemletna Jakelin Caal, ki so jo v sredo pokopali v domači vasi v Gvatemali. Domnevno je umrla zaradi dehidracije in šoka.

Na božično noč je umrl osemletni Felipe Gomez Alonzo iz Gvatemale, ki je bil v priporu carinske in mejne službe od 18. decembra. Ministrstvo za tako dolgo obdobje še nima uradne razlage.

Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA, pod katero spadata carinska in mejna služba, noče razkriti, koliko otrok je zaprtih ob meji. Samo novembra so na meji priprli 5.283 otrok brez spremstva staršev in 25.172 tako imenovanih družinskih enot, to je otroka z najmanj enim staršem.

Otroci so običajno zaprti nekaj dni, nakar jih predajo v oskrbo osebju v centrih pod vodstvom ministrstva za zdravstvo in socialo. To naj bi imelo trenutno v oskrbi 14.300 otrok.